Cu toții cunoaștem îndrăgita legendă a Babei Dochia, păstrată din moși-strămoși. Aceasta spune că o bătrână pe nume Dochia purta șapte (sau nouă) cojoace groase, de iarnă.

Atunci când a sosit primăvara, iar vremea a devenit mai călduroasă, Dochia a început să dea jos, unul câte unul, cele șapte cojoace groase.

Din păcate, se spune că un îngheț neașteptat al primăverii ar fi degerat-o. Acest lucru s-a întâmplat când ea, fiind păstoriță de meserie, își păștea oile pe câmpul pe care acum tronează o stâncă care are forma, conform spuselor celor care cred cu adevărat în legendă, unei bătrâne cu un baston de păstoriță în mână.

Adevărul

Oare să fie această legendă motivul pentru care celebrăm ,,Baba Dochia”, în primele șapte zile ale lunii martie, mai ales în prima? În opinia mea, cu siguranță nu.

Cei care nu cred în această legendă veche sunt de părere că în ziua de 1 martie o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia, o femeie care a trăit în timpul împăratului păgân Traian, care îi persecuta pe toți cei care mărturiseau că sunt creștini, acesta tăindu-i și Sfintei capul.

Cei care vor să își apere credințele strămoșești în această legendă, vor spune că ,,Evdochia„ , este un nume care probabil ar fi fost modificat în timp, Sfânta Evdochia fiind ea însuși Baba Dochia cea cu șapte cojoace.

Evident că acest lucru nu este adevărat, numele celor două personaje de o importanță destul de ridicată în ziua de 1 martie, fiind doar o coincidență care nu are absolut nicio legătură cu vreun grad de rudenie între Sfânta Evdochia și Baba Dochia.

Câteva aspecte foarte importante care contrazic această teorie a rudeniei dintre cele două femei:

  • Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia a murit la vârsta de 56 de ani, neputând fi numită ,,babă„ , la acea vârstă, în comparație cu Baba Dochia, care avea o vârstă înaintată în momentul în care s-au petrecut evenimentele care alcătuiesc binecunoscuta legendă;
  • După cum spuneam mai devreme, Baba Dochia a fost o păstoriță, dar Sfânta Evdochia a fost, înainte de a-și începe viața sfântă, o femeie foarte bogată, mai apoi devenind ctitor unei mănăstiri de călugărițe, pe care a și condus-o;
  • Sfânta Evdochia a murit din cauza faptului că era creștină, fiind persecutată de împăratul roman Traian, prin decapitare, în timp ce Dochia a fost degerată de un îngheț.

Ar mai exista multe motive care ar susține faptul că cele două nu s-au cunoscut niciodată, nefiind una și aceeași ființă, după cum spun cei care cred că numele lor sunt perfect identice, acest lucru fiind complet fals.

Concluzia

 

De aceea, sunt de părere că această legendă este doar o poveste inventată pentru a da un strop de amuzament și culoare lunii martie, destul de friguroasă de obicei.

Desigur, fiecare are dreptul să dețină în mintea sa propiile credințe și păreri, dar cred că celebrarea unei sfinte, model pentru fiecare dintre noi, deoarece și-a schimbat complet viața, din bogăție, în liniște sufletească, trăind în nevoi și lipsuri, este mai importantă pentru ,,depozitul„ de cunoștințe din propia noastră minte, decât o poveste amuzantă, spusă de bunici nepoților și strănepoților lor, despre o femeie în vârstă care, din cauza frigului din martie, a decedat.

Bineînțeles că mă amuz de fiecare dată când aud această poveste, care mă înveselește pe loc, pentru că nu am încetat să ascult cu bucurie legendele strămoșești, care fac parte din istoria și tradițiile țării noastre (nu degeaba aleg, pentru acest articol, categoria istorie), dar chiar dacă Sfânta Evdochia s-a născut în Roma, Italia, nu trebuie să încetăm să ne amintim, privind, dimineața devreme, curioși, calendarul (ortodox, dacă aveți), că astăzi, în data de 1 martie, în ziua în care împărțim mărțișoare și flori celor dragi, în care ne crește în suflet sămânța bucuriei de a revedea primăvara mult iubită, pe care trebuie să o udăm, prin citirea și cunoașterea unor informații ,,altfel„ decât cele pe care le aflăm, de zi cu zi, o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia, un exemplu excelent de urmat, pentru că niciodată nu este prea târziu să ne schimbăm viața, în bine.

O primăvară frumoasă și liniștită tuturor!