Ce este, de fapt, Buzz? Răspunsurile pot fi extrem de diferite, pentru că toți avem păreri diferite despre ceea ce înseamnă: a învăța. Pentru mulți copii, este o adevărată suferință, povară, dar pentru unii, o bucurie nesfârșită, de fiecare dată când deschid o carte. Dar multe persoane greșesc din acest punct de vedere, deoarece să înveți nu înseamnă să stai toată ziua cu nasul în cărți, înseamnă să ai parte de experiențe noi, să socializezi, să îți exprimi părerile în fața unui colectiv atât de diferit…În acest mod se învață la Buzz. Desigur, partea de teorie are o importanță majoră în învățare, dar acum aș vrea să vă vorbesc despre partea creativă a acestor lucruri. Aș numi-o, partea de libertate.

Definiția cuvântului magic

Probabil că vă întrebați la ce fel de cuvânt magic mă refer în acest moment. Buzz este cuvântul care ar trebui să existe pe buzele tuturor copiilor care fac parte din acest colectiv de oameni talentați care își doresc, cu adevărat, să le poată oferi copiilor o altfel de copilărie, altfel decât cea petrecută acasă, la școală și la bunici, o copilărie care se centrează mai puțin pe teorie și mai mult pe creativitate și exprimare. Majoritatea copiilor care participă la această copilărie, altfel, sunt de părere că Buzz înseamnă muncă și mai multă muncă. Pentru o perioadă, recunosc, m-am aflat și eu printre ei. Dar, de curând, mi-am dat seama că noi nu muncim deloc la Buzz. Nu în adevăratul sens al cuvântului. Pentru că la Buzz totul este altfel, copilăria, știrile, chiar și munca, pe care majoritatea dintre noi (copiii) o percepem ca fiind un cuvânt greu, insuportabil de spus și de auzit. Motivul? Cred că este destul de simplu de înțeles că părerea noastră complet dezagreabilă față de acest cuvânt este datorată faptului că am fost obișnuiți, până acum, că munca înseamnă suferință. De acest lucru sufeream și eu, înainte de a descoperi locul unde lucrurile sunt altfel, în sensul bun, bineînțeles.

În concluzie, Buzz înseamnă joacă, libertate și gândire. Înainte să intre vreun copil în acest cerc magic, ar trebui să știe că la Buzz se gândește mult, dar nu la probleme de matematică și războaie daco-romane, la un mod de a face copilăria o altfel de perioadă a vieții, care să aibă un impact mai puternic asupra copilului de astăzi, care s-a plictisit de obișnuitele ore de curs de la școală și mersul în parc cu bicicleta. Fiecare dintre noi trebuie să recunoaștem că vrem altceva, ceva altfel. Iată că ni s-a împlinit dorința, pentru că acum avem ocazia să facem schimbări majore în comunitatea noastră.

Cine nu-și dorește să aibă această oportunitate?

Nimeni. Orice copil care s-a născut în secolul 21 își dorește să schimbe ceva, măcar în localitatea sa. Pentru că, în ziua de astăzi, ne trebuie lucruri și oportunități noi. Multă lume crede că este o mare oportunitate să poți învăța o limbă străină sau pian. Le dau perfectă dreptate, dar, pe lângă aceste lucruri, un copil trebuie să știe cum să se exprime, cum să asculte, cum să aibă propiile idei, pe care mai apoi să le dea viață, prin intermediul Buzz.

Un altfel de ziar

După cum spuneam, Buzz e diferit. Cel mai frumos mod prin care un copil se poate dezvolta este acela de a socializa. Dar nu prin mesaje și dispozitive, ci printr-un ziar în care copiii învață să se exprime, să aibă răbdare și să se documenteze. Un copil din acest secol al modernizării ar trebuie să știe aceste lucruri, deși, în opinia celorlalți, nu sunt la fel de tari ca jocurile pe calculator și statul degeaba. Ca să înveți/îi înveți pe alții aceste lucruri este nevoie de răbdare și perseverență, din partea îndrumătorilor, dar cel mai mult a copiilor. Nu voi vorbi acum despre responsabilitate, pentru că nimeni nu va fi interesat de acest lucru, după părerea mea. Dar voi vorbi despre Buzz, cum îmi doream de mult timp, dar nu am reușit din cauza faptului că nu învățasem ce înseamnă munca, cu adevărat.

Cine a avut răbdare și perseverență?

Este o întrebare excelentă. Dar răspunsul poate fi unul singur, clar și concis, deși se pot spune multe despre acest lucru. Ioana Matfeev a avut aceste virtuți care au ajutat-o enorm în ceea ce și-a propus să realizeze. Nu este deloc ușor să aduni copiii acestui secol, complet plictisiți și fără niciun strop de chef de viață, și să îi antrenezi, astfel încât, într-o zi, măcar unul dintre ei să schimbe lumea. Toți ar trebui să îi fie recunoscători pentru ceea ce a realizat.

Eu sper că îmi voi exprima cât mai bine recunoștința prin acest articol, un altfel de articol, sper. (am folosit cuvântul altfel de 11 ori în acest articol, iată cât de altfel este Buzz).