Totul despre timpul liber. Află cum și când să îți petreci orele libere
Ce este timpul liber?
Fiecare dintre noi are nevoie de o pauză la un moment dat. După o zi aglomerată și plină de ore de curs și lecții pentru acasă, cine nu-și dorește să se odihnească sau să facă o activitate care îl relaxează sau binedispune?
Atât copiii, cât și adulții trebuie să aibă propriile clipe în care, pur și simplu, cugetă la cele întâmplate peste zi, sau privesc cerul, întinși pe iarbă.
Odată cu apariția acestui virus, durata de timp pe care o petrecem, relaxându-ne a crescut semnificativ, de aceea, am putut și putem profita de fiecare zi petrecută alături de cei dragi.
Poate că pe lista noastră de lectură au mai apărut câteva titluri sau am descoperit că ne place sportul și suntem foarte satisfăcuți de rezultatele pe care ni le oferă cronometrul, de pildă.
Oricum ne petrecem timpul liber, este important ca acesta să fie folosit în scopul unei activități folositoare, care ne ajută să ne îmbogățim cunoștințele sau să evoluăm într-un anumit domeniu care ne pasionează.
Organizarea timpului liber și a celui de lucru
Nu trebuie să uităm niciodată că prioritățile noastre sunt responsabilitățile școlare și cele care țin de hobby-ul pe care am ales să îl practicăm.
Temele și lecțiile învățate sunt singurul motiv pentru care ar trebui să fii absolut relaxat și sigur că poți face ceea ce te binedispune.
Cel mai important este să ne organizăm timpul, atât cel de lucru, cât și cel liber, pentru a putea petrece fiecare zi zâmbind, fericiți că avem performanțe școlare satisfăcătoare, dar și timp pentru familie și pasiuni.
Vă voi prezenta câteva modalități prin care veți putea să vă valorificați timpul cât mai bine:
- Întocmește și respectă un program strict de lucru, pe care să îl urmezi în fiecare zi. Nu uita, fii consecvent și nu face prea multe excepții, altfel nu vei mai avea timp pentru ceea ce ți-ai propus să realizezi la școală sau în timpul liber!
- Culcă-te și trezește-te la ore fixe, astfel, vei fi odihnit și binedispus pe tot parcursul zilei. Dormi cel puțin 9 ore pe noapte, dar nu uita ajungi la școală la o oră rezonabilă!
- Mănâncă sănătos și diversificat, poate nu îți dai seama cât de important este acest lucru, dar încearcă, totuși, acest lucru! Vitaminele și substanțele hrănitoare din alimente precum fructele, cerealele, peștele, legumele crude, nucile și zmeura, ajută la îmbunătățirea memoriei, un somn odihnitor pe timp de noapte și păstrarea energiei mentale și fizice.
- Nu uita să faci exerciții fizice timp de cel puțin 15 minute în fiecare zi! Dacă nu ai posibilitatea de a face acest lucru, mergi la o scurtă plimbare prin aer liber, îți va reîmprospăta mintea și te va ajuta să te relaxezi.
- Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei! Așa că mănâncă alimente consistente, pentru ca senzația de foame să nu apară până la ora 10, cel puțin! Foamea te va desconcentra și nu vei mai putea fi atent la lecțiile de la școală. Un alt aspect important ar fi să mănânci la ore fixe, și niciodată între mese, pentru că este dăunător pentru tot corpul.
În concluzie, ar trebui să îți desfășori activitățile zilnice, cum ar fi masa, odihna și temele la ore fixe, pentru că, în acest fel, vei avea timp liber din plin pentru ceea ce îți place să faci. Este adevărat că nu toți avem spiritul unei persoane organizate, care face tot timpul liste și își respectă cu multă conștiinciozitate programul, dar asta nu înseamnă că nu putem încerca, măcar puțin, să ne valorificăm timpul pe care îl avem.
Responsabilitățile școlare
Acesta este un subiect destul de dificil de abordat pentru mulți dintre elevi, mai ales cei care sunt în clasele gimnaziale. Responsabilitățile școlare, cum am mai spus, trebuie să fie întotdeauna prioritatea noastră. Indiferent dacă este o temă la matematică sau la desen, toate au o importanță majoră în dezvoltarea noastră, pentru că nu știi niciodată când vei avea nevoie de anumite cunoștințe pe care le-ai învățat în clasele primare sau gimnaziale. Nu trebuie să desconsiderăm nicio materie care se studiază la școală, deși, este adevărat că matematica îți va folosi mai mult în viață decât desenul. O atitudine pozitivă față de școală și cadrele didactice te va ajuta mereu. Dacă îți plac cadrele didactice, materiile studiate la școală, colectivul de prieteni din care faci parte, starea da psihică, chiar și rezultatele școlare, vor fi mai bune.