In municipiul Botoşani au fost amplasate, începând de astăzi dimineaţă, zeci de trotinete electrice.

Astfel, botoşănenii vor putea să se plimbe cu acestea contra cost.

În total, în municipiu urmează să fie aduse 250 de astfel de mijloace de transport public ecologice.

Parteneriatul a fost încheiat între Primăria municipiului și compania S.C. BOLT OPERATIONS OU – Bolt România, iar puncte de parcare temporară vor fi amenajate în 26 de zone din oraș.

Unitatea administrativ – teritorială a încheiat un acord de parteneriat cu S.C. BOLT OPERATIONS OU – Bolt România, prin care municipalitatea se face responsabilă să pună la dispoziție o suprafață totală de 135 mp. Acest acord vizează strict ocuparea domeniului public, nu și modul de utilizare a trotinetelor, care vine în sarcina partenerului nostru”, a transmis primarul Cosmin Andrei.

Locurile de unde pot fi luate trotinetele:

În 23 de puncte din municipiu vor fi amplasate câte 10 trotinete electrice, pe un spațiu de 5,4 mp, respectiv:
– Botoșani Shopping Center
– Str. Sucevei – intrarea secundară Carrefour
– Centru – în fața Casei Cărții
– Casa de Cultură a Sindicatelor
– Calea Națională nr. 46 – Tarsin
– Uvertura Mall
– B-dul Mihai Eminescu: nr. 77, în zona Petru Rareș, în zona Carrefour, în apropierea de Palatul Justiției
– Gară
– str. Independenței nr. 11
– str. Ion Pillat – în apropiere de Biserica „Sf. Gheorghe”
– B-dul George Enescu – vecinătatea Maternității
– Parc Spitalul Județean
– Parcarea Elvila
– intrarea în Centrul Istoric – dispre Piața Centrală
– Profi Primăverii și Profi Calea Națională nr. 74
– intrare Pietonalul Unirii dinspre Piața Revoluției
– BCR Onicescu
– Pietonalul Bancar – în apropiere de Palatul Administrativ
– Parcul de Agrement Cornișa.

În celelalte 3 puncte vor fi amplasate câte 5 trotinete, pe un spațiu de 2,7 mp, respectiv: Colegiul Național „A.T. Laurian”, Colegiul Economic „Octav Onicescu” și Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”. „Trotinetele nu vor circula în perimetrul parcurilor și pietonalelor de pe raza municipiului Botoșani”, a mai transmis primarul.
Reguli de circulație

Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru biciclete atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația pe trotuar.

Trotinetele electrice trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.

De asemenea, este stabilită interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă. Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

Avantajele trotinetelor electrice:

-ușoare si practice

-nu necesită  multă intreținere

-costul per kilometru- cu excepția prețului de achiziție, care poate fi ridicat, mai ales daca detineți deja o mașină, costurile pentru fiecare kilometru sunt mult mai mici in cazurile trotinetei, întreținerea este minimă si costurile la fel în comparație cu o mașină.

-viteza- aceste trotinete sunt destul de rapide. Sunt capabile să atingă aceleasi viteze ca și bicicletele electrice sau scuterele pe benzină.

-convenabile

-prietenoase cu mediul

-distractive

Dezavantajele trotinetelor electrice
-Prețul- prețul este principalul obstacol pentru cei mai mulți dintre noi. Aceste trotinete sunt destul de scumpe, in special cele de înaltă calitate. Motivul din spatele prețului ridicat este bateria, controllerul si motorul. Bateriile sunt scumpe si greu de produs, asa ca scuterele care au o autonomie mare vor fi destul de scumpe.

-Distanta mica- daca aveti mai putin de 1-2 km de parcurs pana la locul de munca, puteti merge intotdeauna pe jos, astfel incat costul unei trotinete electrice nu mai pare sa aiba sens. Daca totusi vreti neaparat o trotineta, puteti alege una cu autonomie mica, astfel incat nu veti plati un pret foarte mare.

-Distanta mare- daca aveti mai mult de 10-15 km de parcurs pana la locul de munca, atunci o masina ar putea fi o alternativa mai fiabila si mai rapida. Cel mai probabil veti face mai mult timp cu trotineta decat cu masina, asta daca nu lucrati intr-o zona foarte aglomerata, unde varianta ultimul kilometru ar fi mai indicata.

-Miscare- asa cum am amintit anterior, nu veti depunde aproape niciun efort atunci cand folositi o trotineta. Daca aveti o distanta mica pana la serviciu, atunci o bicicleta este o solutie mai ieftina.

-Autonomia- daca va decideti sa cumparati o trotineta electrica, acordati o atentie sporita autonomiei. Este recomandat sa cumparati una cu o autonomie mai mare decat aveti nevoie, pentru ca pentru a atinge distantele specificate trebuie sa indepliniti niste conditii ideale, aproape imposibil in lumea reala. In acest fel, veti ajunge intotdeauna la destinatie, chiar daca temperatura exterioara nu este favorabila.