Spectacolul “Luceafărul”, o posibilă lecție pentru liceeni
Sfârșitul de săptămână a fost marcat la Teatrul “Vasilache” de o premieră inedită atât pentru teatrul amintit, obișnuit mai degrabă cu spectacolele desprinse din operele pentru copii, cât și pentru actorii distribuiți în piesă, care au combinat talentul actoricesc cu mișcări coregrafice de o măiestrie spectaculoasă.
Este vorba despre punerea în scenă a poemului “Luceafărul” după Mihai Eminescu, în regia lui Ion Sapdaru. Un spectacol ce aduce în scenă elemente din actualitatea imediată cum ar fi școala online, dar și vocea inegalabilă a regretatului actor Ion Caramitru care recită poemul pus în scenă.
Poezia devine în spectacolul amintit visul unei adolescente, una dintre elevele din clasa proiectată, preț de o oră (aceasta este durata întregului spectacol) pe scenă, aceasta purtând numele Cătălina, precum personajul feminin al celebrului poem.
Creat dinamic datorită scenografiei de înaltă ținută, concepute cu elemente moderne, a muzicii și coregrafiei bine gândite, spectacolul oferă o înțelegere mare poeziei, motiv pentru care profesorii de limba română îl pot recomanda elevilor spre a fi urmărit.
Ion Sapdaru, regizorul spectacolului, recunoaște că nu a fost un spectacol ușor. “A fost greu pentru că acest poem trebuie dramatizat întâi. Trebuia să găsim o formulă pentru acest spectacol. Acesta a fost cel mai dificil element. Este un spectacol cu un specific aparte, pentru că a fost bazat pe mișcare, coregrafie… Actorii trebuie să se miște într-un anumit fel, dar toate sfaturile transmise de mine și de Victoria Bucun (cea care a semnat coregrafia -n.r) au fost înțelese de actori foarte bine”, a spus Ion Sapdaru.
Marius Rogojinschi, directorul Teatrului a spus că spectacolul “Luceafărul” este pus acum în scenă, din nou, la “Vasilache” după 34 de ani. El s-a arătat extrem de mulțumit de rezultatul noului proiect. “Sunt foarte emoționat și fericit pentru rezultatul acestui spectacol. E un spectacol care le arată tinerilor că Eminescu nu e mult, nu e greu, dar trebuie să te oprești un pic asupra lui”, a spus Marius Rogojinschi.
Date tehnice:
Regia: Ion Sapdaru
Scenografia: Gelu Rîşcă
Muzica: selecţie din clasici
Video design: Silviu Apostol
Coregrafia. Victoria Bucun
Distribuţia:
Oana Asofiei
Pavel Petraşi
Andrei Bordianu
Ana Apetrei
Anamaria Chelaru
Adelina Cojocariu
Renata Voloşcu
Andrei Iurescu
Cosmin Tanasă