Pe cât de adorabili sunt puii de găină, pe atât de multă îngrijire necesită pentru a crește puternici și sănătoși. Este chiar interesant să crești pui de găină, dar trebuie să ții cont de câteva aspecte importante înainte de a pune ouă într-un incubator (dacă nu stai la curte și nu ai puicuțe ouătoare în ograda ta).

Îngrijirea puilor de găină de o zi necesită multă atenție, întrucât această perioadă este esențială pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Astfel, în primele 2 săptămâni puișorii de găină trebuie ținuți într-un mediu cald, ferit de curenți și de umezeală. Pot fi ținuți într-o cutie de carton, pe fundul căruia puteți pune un așternut uniform din paie sau talaj din lemn.

Iată 8 reguli importante pe care să le aplicați dacă vă doriți pui sănătoși:

1.Căldura – esențială pentru puișori

Cloșca le-ar fi asigurat puilor temperatura optimă, însă în lipsa ei, pentru puișorii obținuți la incubator trebuie să găsiți o soluție pentru ca aceștia să nu sufere de frig. Cel mai simplu este să amplasați deasupra cutiei un bec cu infraroșu care va degaja căldura de care puișorii au nevoie (~ 30°C). Amplasare sursei de căldură se va face la o distanță de 20-30 cm de pui, pentru a evita arderea acestora, sau invers, să le fie frig. În primele săptămâni de viaţă, puii să aibă un mediu cu o temperatură relativ constantă, așa că veţi porni de la o temperatură de 35 grade Celsius scăzând în timp temperatura cu câte 3 grade pe săptămână. Abia când temperatura o egalează pe cea de afară şi micuților le-au crescut pene (după cca. 6 săptămâni), puteţi îndepărta lampa şi scoate puii din cutie. Este ușor să vă dați seama dacă puișorilor le este frig sau prea cald: dacă stau îngrămădiți, lipiți unul de altul și piuie foarte tare, înseamnă că le este frig, iar dacă stau mai împrăștiați, cu aripile desfăcute și cu ciocul deschis, înseamnă că este prea cald.

2. Adăpătorile și hrănitorile sunt accesorii care trebuie să se găsească în cutie tot timpul

Merită să investiţi într-un sistem special de hrănire pentru pui. Un sistem bun de hrănire este cel cu găuri prin care puii pot ajunge la mâncare şi băutură și care previne pierderea hranei prin împrăştiere. Adăpătorile și hrănitorile trebuie să permită în permanenţă accesul puilor la hrană şi apă.

3. Folosiți o hrană de calitate pentru puii abia ieșiți din ou

Hrana pentru puii de până la 6 săptămâni diferă de cea pentru puii mai mari. Astfel, hrana puișorilor de găină o constituie făina din grâu sau porumb, dar și furajele speciale care se găsesc în comerț. Este indicat ca în primele săptămâni de viață să amestecați făina cu concentrate speciale pentru puii de o zi, care să le ofere vitaminele și mineralele necesare unei creșteri sănătoase. De asemenea, puteți amesteca făina și cu gălbenuș de ou fiert tare, verdețuri și brânza de vaci. Găinile nu au dinți, însă au alt ajutor pentru a putea măcina bine alimentele, nisipul. De aceea din momentul în care începeți să diversificați hrana, trebuie să le furnizați și nisip, asta dacă deja nu au iesit în curte să și-l procure singuri. Astfel într-un bol puneți niște nisip pentru păsări, care se găsește în orice pet-shop. Curiozitatea și instinctele naturale îi vor determina să îl mănânce.

4. Atenție la recipientul cu apă: să nu fie foarte adânc, deoarece există riscul ca puii să se înece. În ceea ce privește apa, pentru a-i învață cum să se adape, este suficient să-i împingeți o singură data cu ciocul în recipientul cu apă, căci ei vor ști data viitoare ce să facă. Atenție la recipientul cu apă, să nu fie foarte adânc, deoarece există riscul ca puii să se înece. Cel mai indicat este să puneți în vasul cu apă câteva pietre. În primele zile de viață, puii pot fi efectați de numeroase boli cum ar fi coccidioza, bursita infecțioasă sau boala lui Merek. De aceea este indicată vaccinarea sau administrarea unei soluții în apa de băut. Dormitul: Puii au nevoie de un aşternut pentru dormit la fel ca şi găinile. Talajul de pin este cel mai bun, paiele şi fânul nu au dimensiunea potrivită pentru pui.

5. O atenție deosebită trebuie acordată manipulării puilor

Nu le place și nici nu este sănătos să vă jucați cu ei, să îi tot luați în mână sau brusca. Mulți puișori mor din această cauză. Când luați un pui plasați o mână sub piept și picioare, iar cealaltă deasupra lui. Asiguraţi-vă că aveţi cutia pregătită înainte de a aduce puii acasă. Pregătiţi aşternutul de dormit pentru pui în cutie, becul cu infraroşu cu fir de alimentare ajustabil şi termometru.

 

6. Verificaţi constant starea puișorilor

În primele zile, mai ales dacă ați cumpărat puișorii, ei ar trebui monitorizați cât de des posibil. Fiți vigilenți la semnele pe care le dau – de agitație, de moleșeală. Este momentul optim pentru a ajusta condițiile microclimatului în care îi țineți – așa cum am scris mai sus, dacă puii se adună sub lampă, acesta poate fi un semn că le este frig, deci trebuie să le asiguraţi mai multă căldură. Dacă puii se împrăştie pe la colţuri, poate însemna că le este prea cald, astfel încât trebuie să modificaţi corespunzător temperatura. Trebuie să fiţi atenţi la aceste semne în prima săptămână.

7. Mutați puii în coteț  după  4-5  săpămâni

Puii pot fi mutaţi în coteţ, nemaifiind nevoie nici de lampa pentru încălzire sau de sistemul special de hrană. După această mutare, ţineţi-i împreună încă o zi sau două înainte de a-i lăsa complet liberi, pentru a se obişnui cu noua lor casă.Găina este o pasăre domesticită, iar sub formă sălbatică mai trăiește în prezent în India. Masculul găinii se numește cocoș. El este mai mare decât femela, are un penaj multicolor, o creastă și bărbie roșie, și pinteni puternici la picioare.În anul 2013, la nivel mondial existau aproximativ 52 de miliarde de găini, fiind cea mai des întâlnită pasăre din lume.

Conform lui Dionisie Linția, renumitul ornitolog bănățean, ar exista următoarele tipuri de găini:

  • tipul bantam, de talie mică;tipul european, cu capul neted și cu creastă mare sau mică, cu un smoc de pene posterioare;
  • tipul cochinchina, originară din China, de talie înaltă, cu pieptul lat și spatele larg, picioare lungi, coada scurtă și coaja oului cafenie-gălbuie;
  • tipul malaiez, cu corpul zvelt, gâtul și picioarele lungi și golașe, cap puternic și cresta scurtă și groasă;
  • tipul cuprinzând: găinile golașe cu gâtul fără pene;
  • găinile cu penaj mătăsos.

Mult succes cu micii puișori!🐔