Vremea frumoasă de afară m-a îndemnat la o plimbare prin oraș. Mergând, la pas, pe străzi, am fost întâmpinată de un miros puternic și delicat de liliac.

Parfumul mi s-a părut mai frumos ca niciodată, mai ales după doi ani de pandemie, când am fost privați de frumusețea primăverii.

Acesta este una dintre cele mai populare flori de primăvară de la noi, fiind ușor de plantat și de îngrijit.

În funcția de varietate, liliacul se găsește în nuanțe de violet, roz, albastru, alb și lila.

Liliacul nu este o plantă pretențioasă în ceea ce privește calitatea solului, dar preferă locurile însorite cu o umiditate moderată.

Datorită parfumului plăcut, florile de liliac au devenit un ingredient popular în parfumuri și produse cosmetice.

De asemenea, uleiul esențial de liliac poate fi folosit pentru tratarea tulburărilor pielii, combaterea infecțiilor bacteriene.

În aromoterapie, liliacul poate ajuta la combaterea depresiei și și anxietății.

În România, mai exact între Drobeta Turnu Severin și Târgu Jiu, se află o pădure de liliac formată natural și este singura de acest fel din Europa.

Liliacul alb simbolizează schimbarea, puritatea, încrederea. Cel violet simbolizează spiritualitatea și sinceritatea, cel albastru- fericirea și liniștea sufletească, iar cel roz- iubirea adevărată și relațiile bazate pe încredere.

Florile de liliac sunt comestibile și sunt puse de obicei în cocktail-uri. Ramurile de liliac, conform legendelor, adăpostesc spirite bune.

Mă simt norocoasă că locuiesc într-un oraș frumos și curat, iar fiecare plimbare este o binecuvântare!