Verdele, a patra culoare din curcubeu. Frumusețea culorii și semnificația acesteia
Pentru culoarea zilei, a patra din curcubeu, am căutat pe Wikipedia și am aflat. Verde este culoarea dintre albastru și galben.
În pictură, se obține prin combinația de galben și albastru sau galben și cyan. În modelul de culori RGB, utilizat pe ecranele de televiziune și computer, este una dintre culorile primare aditive, alături de roșu și albastru, care sunt amestecate în diferite combinații pentru a crea toate celelalte culori.
De departe, cel mai mare contribuitor la verdele din natură este clorofila, substanța chimică prin care plantele cu ajutorul fotosintezei transformă lumina soarelui în energie chimică. Mai multe minerale au o culoarea verde, inclusiv smaraldul, care este colorat verde prin conținutul său de crom.
În perioada post-clasică și în Europa modernă timpurie, verdele era culoarea frecvent asociată cu bogăția, comercianții, bancherii și mica nobilime, în timp ce roșul era rezervat nobilimii. Din acest motiv, costumul Monei Lisa de Leonardo da Vinci și băncile din Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit sunt verzi în timp ce cele din Camera Lorzilor sunt roșii.
Are, de asemenea, o lungă tradiție istorică în cultura galică. Este culoarea istorică a Islamului, reprezentând vegetația luxuriantă din Paradis. Era culoarea stindardului lui Mahomed și se găsește în aproape toate steagurile țărilor islamice.
În sondajele făcute în țările americane, europene și islamice, verdele este culoarea asociată cel mai frecvent cu natura, viața, sănătatea, tinerețea, primăvara, speranța și invidia.
În Uniunea Europeană și Statele Unite, verdele este uneori asociat și cu toxicitate și sănătate precară, dar în China și în cea mai mare parte a Asiei, asocierile sale sunt pozitive, ca simbol al fertilității și al fericirii.
Datorită asocierii sale cu natura, aceasta este culoarea ecologiștilor. Grupurile politice care pledează pentru protecția mediului și justiția socială se descriu ca fiind parte a mișcării ecologice, unii numindu-se partide verzi. Verdele este, de asemenea, culoarea tradițională a siguranței și a permisiunii; o lumină verde înseamnă a merge mai departe, o carte verde permite reședința permanentă în Statele Unite.
Cuvântul „verde” derivă din latinescul vir(i)idis,„verde, viguros, viu, tânăr” care are aceeași rădăcină cu verbul virere, „înverzire”, De la „verde” s-au format verdeață, verzitură, verzișoară, verzui, vernil.
În latină, termenul viride era termenul folosit de romani pentru a desemna verde. Romanii aveau o apreciere mare pentru această culoare, era culoarea zeiței Venus, zeița frumuseții, grădinilor, legumelor și podgoriilor. În secolul al II-lea d.Hr., romanii foloseau verde în picturile lor, mozaicuri și sticlă și au folosit zece cuvinte latine diferite pentru nuanțele de verde, inclusiv virêns, prásino (pentru verde deschis), viridulus, subviridis, perviridis și viridis (pentru verde închis)
Culoarea verde este o culoare comună în natură, multe plante fiind verzi datorită unui produs chimic complex cunoscut sub numele de clorofilă, care este implicat în fotosinteză. Clorofila absoarbe lungimile de undă lungi ale luminii (roșu) și lungimile de undă scurte ale luminii (albastru) mult mai eficient decât lungimile de undă care par verzi pentru ochiul uman, astfel încât lumina reflectată de plante este îmbogățită în verde.
Animalele folosesc de obicei culoarea verde drept camuflaj, amestecându-se cu verdele clorofilă din mediul înconjurător. Majoritatea peștilor, reptilelor, amfibienilor și păsărilor apar verzi datorită reflectării luminii albastre care intră printr-un suprastrat de pigment galben. Percepția culorii poate fi afectată și de mediul înconjurător. De exemplu, pădurile de foioase, de obicei, au o lumină galben-verde în jurul lor, deoarece copacii filtrează lumina. Turacoverdinul este un produs chimic care poate provoca o nuanță verde în special la păsări.
Nevertebratele, cum ar fi insectele sau moluștele, prezintă adesea culori verzi din cauza porfirinelor, uneori provocate de dietă. Acest lucru poate face ca fecalele lor să pară verzi. Alte substanțe chimice care, în general, contribuie la culoarea verde în rândul organismelor sunt flavinele și hemanovadina.
Oamenii au imitat acest lucru purtând îmbrăcăminte verde drept camuflaj în domeniul militar și în alte domenii. Substanțele care pot conferi o nuanță verzuie pielii includ biliverdină, pigmentul biliar tetrapirolic verde.