Sensul acestui dicton se apropie de vorba românească Graba strică treaba, o expresie utilizată de Gala Galaction-prozator, memorialist și traducător român de o mare vigoare stilistică și într-o pură limbă română. Galaction a intenționat astfel să aducă o îndreptare la Carpe diem cu înțelesul de a nu lăsa pe a doua zi, de a nu amâna.

Revenind la „Festina lente”, istoricul latin suetoniu, scrie în „Viețile Cezarilor” (De vite Caesarum), o operă majoră cu bârfe și scandaluri despre romanii faimoși: „Vai de liderii decăzuți ai societății romane.”.

N-a fost cazul, însă, când a ajuns la portertul lui Augustus, primul împărat după căderea republicii. Cu o inepuizabilă răbdare, cu abilitate și eficiență, Augustus s-a îngrijit de fiecare aspect a vieții romane, asigurând pacea și prosperitatea întregului imperiu. Suetoniu a scris că Augustus nu era de acord cu graba unui cap de oștire, de aceea acesta strecura deseori în discursurile sale ca senator, expresia „Festina lente”, care ar fi contribuit la succesele militare, în guvernare și administrație și chiar la expansiunea imperiului.

Festina lente…micule jurnalist, când folosești aceste expresii. Bine alese, ele pot da culoare și strălucire unui text, articol, interviu, documentar, editorial etc.

  Redactor: Ioana Ivaș; autor: Titus Andrei