Astăzi, 13 septembrie, este celebrată Ziua Națională a Pompierilor, însă este și ziua în care se comemorează bătălia de la Dealul Spirii din 1848.

Unitățile militare iau această zi ca prilej de a-i sărbători și de a le oferi recunoștință pompierilor pentru munca acestora, pentru faptul că își slujesc țara și pentru vitejia de care dau dovadă de 174 de ani încoace cu și mai mult curaj.

În această zi, Detașamentul de Pompieri Galați, a deschis porțile vizitatorilor. Aceștia au urmărit ceremonia anuală care a constat în deschidere, momentul în care Primarul orașului, Președintele Consiliului Județean Galați, Inspectorul Șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență și alte oficialități ale instituțiilor din oraș îi felicita pe pompieri, oferirea de diplome  ,și avansări în grad pentru pompierii care s -au remarcat prin curaj, determinare, seriozitate și implicare, apoi o defilare acompaniată de  Fanfarele  Centrului Cultural “Dunărea de Jos”.

Toată această ceremonie a fost urmată de un tur al autospecialelor de intervenție expuse chiar în curte.

Mulți copii au fost dornici de a descoperi cat mai multe lucruri despre autospecialele de stingere în care au putut  să se și urce, simtindu-se astfel timp de câteva clipe ca un adevărat pompier. Însă  dorința cea mai puternică  printre cei mici nu a fost cea de a fi pompier pentru a sta într-o mașină mare și roșie sau pentru a purta o uniformă importantă, ci pentru a salva, pentru a putea fi de ajutor, lucru care pe mine m-a impresionat.

A fi pompier sau a lucra în armată este o meserie nobilă. Riscă pentru a-i salva pe alții, luptă pentru persoane pe care nu le cunosc și pe care probabil nu le vor cunoaște niciodată ca și cum ar lupta pentru membrii familiei lor. Sunt  mereu la datorie indiferent de timp și de timpuri și în final, fac din imposibil-posibil.