Mod de viață sănătos în rândul copiilor și al tinerilor. Importanța alimentației, a sportului, a gândirii pozitive și sfaturi utile despre acestea.

Alimentația sănătoasă:

O alimentație sănătoasă este foarte importantă, însă puțini își dau seama ce înseamnă aceasta. Prin alimentația sănătoasă ne putem referi atât la un echilibru alimentar, cât și la prioritizarea anumitor alimente sau anumitor categorii de alimente.

Legumele și fructele în stare crudă sunt cele mai indicate mai ales în sezonul lor, în perioada verii si toamnei, acestea fiind la îndemâna tuturor.

Carnea fiartă sau la cuptor trebuie mereu  alăturată unei garnituri care să echilibreze farfuria. Și lactatele sunt indicate  copiilor acestea având o mare cantitate de calciu, acesta fiind un element important în creșterea și dezvoltarea acestora. Însă mai multe detalii despre alimentație mi-a spus Alexandru Huhulea, master trainer la “Move on” si formator/instructor aerobic-fitness la “Easy Fit” Galați.

“Alimentația sănătoasă este cea care ne ajută să ne păstrăm starea de sănătate în parametri optimi și să fim apți din punct de vedere fizic și psihic pentru toate activitățile zilnice. Pentru a beneficia de toți nutrienții, alimentația noastră zilnică trebuie să fie echilibrată, variată și de calitate. Alimentația echilibrată constă în acoperirea nevoilor energetice, prin consumul adecvat de proteine, carbohidrați și grăsimi, și de micronutrienți (vitamine, minerale și antioxidanți) ale organismului. Varietatea acesteia este bifată prin consumul de alimente din toate grupele alimentare (legume, fructe, leguminoase, oleaginoase, cereale, lactate, ouă, pește, carne și produse din carne, dulciuri și grăsimi)”. 

De la aceeași sursă am aflat care este rețeta pentru a ne îmbunătăți alimentația, ajungând cu un pas mai aproape de o alimentație sănătoasă.

Primii șase pași ar fi:

– să consumăm legume cât mai colorate, locale și de sezon la fiecare masă principală;

– să avem un program regulat al meselor: trei mese principale și 1-2 gustări;

– să servim o porție de fructe sau oleaginoase în locul unei gustări care nu asigură un aport de vitamine, minerale și antioxidanți;

– să optăm pentru alimentele preparate prin înăbușire, fierbere, la abur, la grill sau grătar și mai rar sau foarte rar prin prăjire;

– să învățăm să citim etichetele alimentelor și să alegem alimentele cu cea mai „curată” etichetă;

– să acoperim prin alimentație necesarul energetic al organismului, dar să nu practicăm vindecarea problemelor emoționale prin exces alimentar.

Hidratarea:

Mai ales în această perioadă, apa este un element important. Corpul unui copil este alcătuit din 65 % apă, iar hidratarea, pe lângă apă (care trebuie să fie principala sursă de hidratare) mai putem bea și limonadă din suc proaspat de lămâie cât și ceaiuri, fie că sunt reci sau calde. Nu este indicat să bem lichide pe baza de  zahăr pentru că acestea mai mult dezhidratează.

Sportul:

Pe lângă faptul că ne asigura o formă a corpului pe care ne-o dorim, sportul antrenează corpul și rezistența fizică.

Câteva  din sporturile pe care le putem face, sunt: handbalul, basketul, fotbalul, înotul, voleiul, aerobicul, chiar și alergatul prin cartier o perioadă mai lungă de timp, poate ajuta.

“A face sport înseamnă mișcare într-un mod organizat, cu un scop bine definit, sub îndrumarea unui specialist. Sportul îmbunătățește gradul de disciplină, spiritul de competiție, abilitatea de a lucra în echipă și fairplay-ul. Activitatea fizică practicată în mod regulat, indi- ferent de vârstă,  crește speranța de viață, îmbunătățește concentrarea, coordona- rea, echilibrul, postura, flexibilitatea, densitatea osoasă, capacitatea cardiores- piratorie, reduce riscul de hipertensiune, boli cardiovascu lare, boli neurodege- nerative, diabet zaharat de tip 2, depresie, cancer, întărește imunitatea, musculatu- ra și organele interne, ameliorează calitatea somnului și are un rol cheie în menținerea greutății. Combinată cu o alimentație sănătoasă și cu alte obiceiuri și comportamente bune ne ajută să fim la cele mai optime niveluri din punct de vedere fizic și psihic”.

Dacă nu aveți timp pentru a face un sport,puteți face exerciții fizice și acasă. Despre doza necesară de mișcare, mai adaugă Alex:

“Indiferent de vârstă, este benefic să ne mișcăm zilnic pentru a evita sedentaris-mul. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă minim 60 de minute de activitate fizică zilnic pentru copii și minim 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână pentru adulți. Creșterea duratei sau a frecvenței activității fizice peste această recoman-dare prezintă efecte benefice suplimen-tare”.

Mindsetul:

Ultimul, dar nu cel din urmă, este mindset-ul. O atitudine pozitivă și o stare de spirit molipsitoare sunt mereu cireașa de pe tortul ce reprezintă un mod de viață sănătos. Când faci toate lucrurile menționate mai sus cu plăcere, totul devine ușor și modificările unui stil de viață sănătos vor aduce o satisfacție mai mare.

“Mindset-ul este foarte important pentru a nu ajunge să facem din elementele esențiale ale unui mod de viață sănătos niște obiective pe termen scurt fără a înțelege esența lor. Cel care va conștien- tiza că un corp sănătos fizic și psihic dă randament la nivel maxim își va fixă mindset-ul spre un mod de viață sănătos, prin îmbunătățirea stilului alimentar, prin respectarea unui program de odihnă, prin hidratarea corespunzătoare și prin practica- rea activității fizice regulate, fără să simtă că acesta reprezintă doar un obiectiv zilnic ce trebuie bifat, ci bucurându-se de fiecare dintre beneficiile pe care le oferă”.

Mulți ar trebui să abordeze un mod de viață sănătos, iar acesta nu ar trebui luat ca pe o restricție, o monotonie, ci ca pe o schimbare în bine.