… Sunt cuvintele pe care le-a rostit Pillat din Pont, prefectul roman care l-a judecat pe Iisus și a ordonat crucificarea acestuia. Pillat l-a prezentat mulțimii pe Iisus, în badjocură, cu o împletitură de spini pe cap drept coroană și cu o trestie în mână în loc de sceptru (bastonul împodobit purtat de suverani ca simbol al autorității, al puterii și măririi). Rechemat la Roma, Pillat a fost supus unui proces în care era acuzat de cruzime și opresiune. Expresia Ecce Hommo s-a folosit de a lungul secolelor și se folosește și astăzi când arătăm pe cineva slab și pricăjit, când vestim sosirea unui oaspete mult așteptat, sau când tu însuți îți faci intrarea într-un cerc intim și te anunți pe un ton glumeț: Ecce Hommo (Iată-mă-s).

Reamintim că unii pictori celebri și-au intitulat lucrările Ecce Hommo:

  • Tițian (Tiziano Vecellio) – Hristosîn fața lui Pillat, capodoperă care depășea de departe tot ce se crease până atunci ca pictură religioasă.
  • Vantyck – pictor flamant, cunoscut mai ales pentru portrete, artist al curții în Anglia.
  • Rembrantt – pictor olandez cu o excepțională abilitate de a reda oamenii în difeirte stări de spirit și ipostaze dramatice.

Ecce Hommo. Așa se numește și prima poezie din volumul „De vorbă cu mine însumi” (1913) al lui Ion Minulescu: „Eu sunt ocadențare de bine și de rău, de glasuri răzvrătite și de resemnări târzii”.

Așa că, dragă cititorule, Iată omul: se resemnează când nu are ce-i place și trebuie să-i placă ceea ce are.

PS: În timp ce un membru Buzz urmărea la televizor, alături de familie, o emisiune foarte interesantă, vede că apare un tânăr jurnalist apreciat în presa actuală și se adresează celorlalți: Iată, el este omul: este din Botoșani, a început la Buzz în anul 2014 când era elev în clasa a lll-a.

Redactor: Mădălina Mihai, autor: Titus Andrei