În perioada 8-10 noiembrie, Forțele Navale Române au desfășurat o campanie de promovare a carierei militare în județul Botoșani. Scopul întâlnirilor cu elevii de gimnaziu și liceu a fost de a prezenta ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ și formare profesională din Constanța și Mangalia. Întâlnirea a fost coordonată de colonel Corneliu Pavel – șeful biroului Informare și Relații Publice SMFN. 

Colonelul Corneliu Pavel le-a arătat copiilor de gimnaziu cum arată o zi pe Bircul Mircea (1939), platforma de practică pentru elevii și studenții forțelor navale. Nava desfășoară în fiecare an voiaje, marșuri de instrucție cu elevii și studenții cadeți la bordul navei.

Ofițerul secund în ierarhie, Câtan Ștefan Scutelnicu a spus despre facilitățile de care s-au bucurat studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. „Pentru cei care doresc să devină ofițeri, la sfârșitul anului întâi de studiu (pentru elevii de la școala de maeștrii) și la sfârșitul anului doi de studiu (pentru studenții de la Academia Navală) vin la bordul acestei nave (Bricul Mircea) și fac un stagiu de practică de la o lună la șase luni. Au ocazia ca la bordul navei, pe lângă stagiul de practică unde învață marinărie, să viziteze porturi și țări din Europa în speță cu ieșire la marea Mediterană, Marea Egee, sau Oceanul Atlantic. Anul acesta am avut două voiaje, două marșuri de instrucție de câte două luni fiecare începând din martie până în 1 august. Studenții și elevii noștri au fost în Suda, Creta, Grecia, Napolli, Genova, Set (Franța), Valencia (Spania), superbul oraș Lavaleta (Malta), Alexandria (Egipt) unde am avut ocazia să vizităm marele piramide, în drum spre casă ne-am oprit și în orașul Istanbul, totul pe banii statului.” 

sursă foto: www.navy.ro

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a sărbătorit, anul acesta, 150 de ani de învățământ românesc de marină. În întâlnirea organizată pentru elevii din clasele terminale au vorbit mai mulți tineri din Botoșani, în cadrul academiei. (linkul celui de al doilea videoclip

 

Caporal Rusu Gabriel, elev în clasa a XI-a:  „Deja am doi ani în acest sistem militar și trebuie să vă spun că experiența unui liceu militar e una inedită. Aici ne facem o nouă familie, este o a doua familie formată din colegii, profesorii și cadrele militare cu care ne petrecem majoritatea timpului. După școală ne facem temele și învățăm împreună. În weekenduri avem învoiri, putem vedea orașul Constanța, putem merge pe litoralul românesc. Am fost pe două nave și pe un distrugător fluvial pe Dunăre unde am petrecut o zi întreagă cu echipajul navei. Experiența pe o navă e inedită.” 

Elevii de gimnaziu care doresc să urmeze calea militară navală se pot înscrie la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” (cu specializarea matematică-informatică intensiv engleză) sau la Școala Militară de Maieștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.  

Instituția cu regim de internat are laboratoare moderne dotate cu aparatură de ultimă generație realizate după conceptele proprii ale cadrelor didactice din Academia Navală Practică de specialitate în simulatoare moderne.

În materie de sporturi, tinerii beneficiază de terenuri de volei, fotbal, baschet și sală de fitness. Tinerii din cadrul Academiei pot participa în proiecte Erasmus.

„Interacționăm cu multe săli din NATO și avem schimb de experiențe atât pe perioade mai lungi de timp – de șase luni sau chiar un an – în Polonia, Franța, Bulgaria, cât și pe perioade mai scurte – de o săptămână – în care suntem aleși în funcție de medie și putem vizita numeroase săli din Italia, Franța, Olanda.” 

Urmând studiile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, elevii pot activa în viitor ca infanterist marin, inginer electromecanic, artilerist naval, inginer de comunicații, inginer arme sub apă, logistician, profesor, pilot de elicopter naval, scafandru de luptă, instructor, inginer echipamente de navigație.

Pe pagina de internet a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” sunt disponibile baremele pentru probele sportive, precum și un model de executare a traseului aplicativ.