Sfârșitul de an este recunoscut și pentru zgomotul asurzitor al petardelor pe care le auzim aproape la fiecare pas, în orice cartier al orașului. Puțini dintre cei care se folosesc de aceste materiale pirotehnice înțeleg cât rău pot face atât oamenilor, cât și animalelor de companie, dar mai ales celor aflate pe străzi.

Medicul veterinar, Răzvan Căeru, ne-a spus că animalele suferă un anumit stres cauzat de aceste pocnitori prin apariția anxietății. O dată ce aud zgomotele unei petarde animalele se neliniștesc, își pierd apetitul, tremură, își dilată pupilele și au o respirație tot mai greoaie. Mai ales câinii sunt afectați de aceste zgomote urâte provocate de pocnitori. Câinii au un auz foarte fin şi sensibil. Pocnitorile, bubuiturile, împuşcăturile îi pot afecta. Se recomandă pe cât posibil ca stăpânii să fie alături de animalele lor de companie în noaptea de Revelion, iar dacă animalele stau afară, în curtea sau grădina casei, atunci câinii trebuie să fie legați în lesă, iar pisicile neapărat cipate pentru că există riscul ca acestea să părăsească gospodăriile în momentul rafalelor de petarde și artificii”, spune medicul veterinar.

Răzvan Căeru mai spune că putem asigura liniștea animalelor prin închiderea ușilor și a ferestrelor, antifonarea pereților pe cât posibil, coborârea jaluzelor și a obloanelor, asigurarea unor locuri ferite de zgomot unde micuțele necuvântătoare să se poată adăposti. De asemenea, în noaptea de Revelion, când bubuiturile provocate de petarde vor fi în toi, putem să ne protejăm prietenul cu blăniță prin a da mai tare sonorul la televizor sau radio, astfel încât zgomotul produs de petarde să fie cât mai mult estompat. Răsfățul pe care îl vom acorda micilor veități este oferirea unor gustări preferate. Acesta lucru va duce la așezarea unei liniști de care au nevoie. Medicul cu care am stat de vorbă ne-a mai spus că este foarte importantă relația specială stăpân – animal în astfel de momente.

Câinii sunt foarte afectați de zgomotul petradelor
Câinii sunt foarte afectați de zgomotul petradelor

Iepurii și hamsterii au și ei nevoie de o atenție specială

În cazul iepurilor și hamsterilor, dacă aceste animale sunt ținute în cuști, acestea  trebuie orientate departe de ferestre, astfel încât luminile artificiilor să nu ajungă la ele. Plasarea unor pături groase peste carcasă poate fi foarte utilă, cu condiția să vă asigurați că există suficientă ventilație. În cazul păsărilor, petardele și fulgerele / artificiile le fac să intre în panică foarte rău, iar instinctul lor de zbor le va face să fluture frenetic în cușcă, ceea ce îi pune în pericol de rănire gravă. Cel mai liniștitor mediu pentru păsări este o cameră liniștită cu perdele, jaluzele sau obloane închise. Cu cât ferestrele sunt mai bine acoperite, cu atât păsările vor fi mai puțin tulburate.

Supraveghrerea mai atentă a copiilor când ies la joacă este extrem de necesară

Nici oamenii nu sunt mai prejos când vine sperietura provocată de zgomotul produs de petarde. „Petardele şi focurile de artificii sunt periculoase atât pentru cei care le mânuiesc, cât şi pentru cei din jur. Există mereu pericolul de explozie necontrolată, prematură, întârziată, iar în unele cazuri se ajunge la mutilare, dacă proiectilul se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi, sau la orbire dacă din proiectil sar bucăţi. Pericolul este sporit dacă utilizatorul se află în stare de ebrietate, aşa cum deseori se întâmplă în cazul sărbătorilor”, spune Dana Doncilă, asistent medical.

Aceasta ne-a mai spus că folosirea petardelor devine foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalaţiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale şi a spaţiilor deschise cu aglomerări de persoane. Practic, orice spațiu urban este nepotrivit pentru utilizarea lor. Guvernele multor țări interzic spectacolele pirotehnice fără certificat de competenenţă. ,,În primul rând plecăm de la cei şapte ani de acasă. Nu am învăţat că o dată poluăm fonic, apoi, prin acel fum nu tocmai inocent. Nu în ultimul rând, deranjăm atât câinii, animalele, în general, cât şi oamenii. Fie că sunt bătrâni,  bolnavi, copiii autişti – sunt mult mai sensibili vizavi de zgomotele acestea”, a mai spus Dana Doncilă. Este foarte important, mai spune sursa citată, mai ales în perioada aceasta, o supraveghere atentă a copiilor, pentru că există  riscul ca ei să folosească nesupravegheați petarde fără să ştie concepte precum capsă, detonare, distanță, viteză de ardere.