Se împlinesc 10 ani de când casa Ventura găzduiește sediul Muzeului de etnografie. Află povestea acestui loc!
Casa Ventura, care în prezent găzduiește Școala Populară de Arte Botoșani,dar și sediul Muzeului de Etnografie, a fost construită la sfârșitul secolului XIX, mai exact între anii 1845-1850 și atestată în anul 1872.
Realizată în stil neoclasic, cu decorațiuni arhitectonice interioare baroce de valoare, ce își păstrează încă formele și frumusețea originale (scări, confecții metalice, vitralii) de către Grigore Ventura (scriitor și compozitor român), tatăl artistei, Maria Ventura (actriță româncă în limbile franceză si română, de origine evreiască, cunoscută în România și sub numele de Mărioara Ventura, iar în Franța, ca Marie Ventura).
Începând cu data de 14 decembrie 2012, Muzeul de Etnografie din Botoşani funcţionează cu regim de expoziţie permanentă, la parterul Casei Ventura.
Din patrimoniul muzeului fac parte peste 3000 de piese, cele prezentate publicului fiind reprezentative pentru arhitectura populară, ocupaţiile locuitorilor din zonă, tradiţii şi meşteşuguri, ceramică, piese de mobilier, port popular, ţesături, accesorii pentru diverse obiceiuri de Crăciun şi de Anul Nou, din zona judeţului Botoşani.
Expoziţia este dispusă în cinci săli tematice. Încăperile găzduiesc pe rând un alai de nuntă, un interior de casă tradiţională, obiceiurile tradiţionale de sărbători (Crăciun, Paşte).
Există şi două săli ce prezintă ocupaţiile principale ale locuitorilor, pornind de la agricultură, vânătoare şi până la îndeletnicirile domestice.
În aceeași clădire funcționează și Școala Populară de Artă din Botoșani.
Casa Ventura este un obiectiv turistic care merită vizitat, mai ales Muzeul de Etnografie, unde pot fi văzute multe creații și obiecte tradiționale minunate.
Școala Populară de Arte este un loc unde copiii pot desfășura diverse activități, care le pot deveni pasiuni, cum ar fi pictură, dans, muzică și multe altele. 🎨 🎶 🕺
Până să funcționeze la Casa Ventura, muzeul de etnografie își desfășura activitatea în casa lui Manolache Iorga, imobil rămas și astăzi de izbeliște in centrul urbei, mai exact în spatele clădirii în care sunt acum sediile Vodafone și respectiv al centrul de activități Odiseea.