Ce este Boboteaza și când se sărbătorește?

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul Catolic și Ortodox deoarece reprezintă momentul când Mântuitorul Iisus Hristos este botezat de Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, pentru sfințirea creației. Însă, după botezul lui Hristos, oamenii de rând au început și ei să fie botezați cu scopul de a-și spăla păcatele.

În această sărbătoare apele trebuie sfințite de preoți pentru a alunga spiritele rele. Unii preoți sunt de părere că ar trebui purificate și locurile din natură. În calendarul Ortodox, Boboteaza se sărbătorește pe data de 6 ianuarie și reprezintă încheierea sărbătorilor de iarnă.

Lucruri mai puțin știute despre Bobotează

 Tradițiile Bobotezei în România

În ziua bobotezei are loc mai întâi o slujbă de sfințire a apei, iar după, credincioșii ortodocși pot lua apa sfințită într-un vas de lemn sau într-o sticlă. Tot în aceeași zi, preoții aruncă o cruce din lemn pe malul rece a unui râu, iar câțiva feceori se oferă să intre în apa rece pentru a lua crucea. Se spune că tânărul care reușește să ia crucea va avea un an bun, fără necazuri. Această tradiție a fost în țara noastră și în perioada interbelică.

Se spune că în această sărbătoare nu este bine să existe certuri în casă, să speli rufe și să dai bani cu împrumut. În România, Boboteaza poartă expresia de „Gerul Bobotezei” deoarece este foarte frig afară când se sărbătorește acest eveniment religios. Unii spun că este bine să fie din ce în ce mai frig afară pentru că ar aduce un semn de bogăție pentru tot anul.

Peste 10.000 de litri de apă pentru sfinţire de Bobotează – Ziarul Mesagerul de Sibiu

Ajunul Bobotezei

În ajunul Bobotezei, lumea credincioasă trebuie să țină post doar pentru o zi, dar de fapt în această zi nu ar trebui să mănânci și să bei nimic. Tot de ajun, preoții sunt primiți în casele oamenilor și stropesc cu apă sfințită pe pereții locuințelor pentru a alunga prezența spiritelor rele.De ajunul Bobotezei se spune că dacă o femeie cade pe gheață, în viitor se va căsători.