Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion
Ziua de 7 ianuarie este marcată ca Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion, sărbătorită în fiecare an a doua zi după Bobotează.
Tot pe 7 ianuarie este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi. Calendarul Iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial.
Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut.
Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulţi ucenici care îl urmau. A trăit într-o peşteră, în pustietate, până a fost prins de Irod, întemniţat şi în cele din urmă ucis prin tăierea capului.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Ion
Ziua de Sf Ion se începe cu un obicei despre care se spune că te va feri de boli și te va ține sănătos tot anul. Este vorba despre stropirea cu agheasma mare luată de la Biserică în ziua de Bobotează. Apa sfințită se bea pe nemâncate în dimineața zilei de 7 ianuarie.
Tradiția populară spune că ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.
De Sfântul Ion nu se stinge candela. Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.
Ba mai mult, nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.
Pe 7 ianuarie 2023, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.
În această zi, la sărbătoarea de 7 ianuarie, nu se bea vin roșu pentru că amintește de martiriul Sfântului Ioan.