Eminescu în viziunea unui copil de 12 ani: …opera sa este o trecere spre meditație, liniște și amintiri…
Când spui Eminescu, spui natură, spui dragoste. Cand spui Eminescu, spui România.
Astăzi, când se împlinesc 173 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, vreau să spun ce reprezintă pentru mine cel mai îndrăgit poet al românilor.
Când am citit pentru prima dată poeziile dumnealui, am simțit emoție. Întotdeauna am considerat că Eminescu a fost un om simplu, care ascundea trăiri nespuse, astfel reuușind să scrie opere care au rămas vii, chiar și după moartea acestuia.
Când citești poeziile lui Eminescu, acestea îți transmit faptul că a fost un om care iubea natura, iubea oamenii, iubea familia și iubea să scrie.
Pentru mine, opera sa este o trecere spre meditație, liniște și amintiri, deoarece Mihai Eminescu a scris despre copilărie, despre iubire, despre natură, despre țara lui. Mereu vei găsi să citești ceva frumos și sincer, adevărat și romantic în poemele lui.
Eu consider că fiecare elev ar trebui să ştie măcar o operă de-a lui, pentru că reprezintă o valoare naţională. Poeziile sale nu sunt chiar greu de înţeles daca ești ajutat de mic să citești și să analizezi lirică. Cred că fiecare tânar ar putea să se identifice cu una din poeziile lui măcar.
Apropierea de poezie denotă o formă de sensibilitate pe care, din păcate, adolescenţii din ziua de astăzi au cam pierdut-o. Nu cred că ei mai au răbdare de a citi, de a înțelege o poezie.
Poeziile pe care le citesc eu cu drag de fiecare dată și care mă sensibilizează sunt: “Luceafărul”, “Somnoroase păsărele”, “Ce te legeni?”, “Fiind băiet păduri cutreieram”.