Ziua Culturii Naționale a adus multe zâmbete elevilor buzoieni, pentru că, fiind uniți în cuget și simțiri, au creat momente memorabile, omagiindu-l pe cel ce este supranumit „Luceafărul Poeziei Românești”.

Întreaga urbe a fost preocupată de organizarea acestor evenimente, reușind ca de Ziua Culturii Naționale să pună în lumină, prin diverse activități, farmecul operei eminesciene, dar nu au uitat nici de tradițiile românești.

Un astfel de moment a fost cel organizat de elevii Școlii Gimnaziale nr. 11 din Buzău, împreună cu liceenii de la Colegiul Tehnic Buzău, cu sprijinul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare Șerban Ramona, Cristian Iulia, Tănase Carmenuța și Rădulescu Andreea, în frumoasa sală de la „Iazul Morilor”.

Elevii implicați în proiect au dat glas gândurilor marelui poet, recitând minunate poezii din opera acestuia, dar și poezii de debut ale celor pasionați de creația literară și au culminat prin recitarea poeziei „Luceafărul” de către un număr impresionant de elevi.

Pentru ca atmosfera să fie pe deplin specială, chitara și pianul au acompaniat aceste momente, iar interpretarea melodiei „Eminescu să ne judece” i-a adus pe cei prezenți mult mai aproape de poetul nepereche.

Și pentru că vorbim despre Ziua Culturii Naționale, în programul artistic au fost presărate momente deosebite în care elevii din Clubul Balada, frumos costumați în straie autentice românești, au impresionat prin dansurile tradiționale ce au făcut să răsune totul în jur.

Un element de noutate în desfășurarea acestei activități a fost faptul că poeziile eminesciene au fost traduse în limba engleză, iar elevii care au venit cu această idee, i-au provocat pe cei prezenți să descopere titlul poeziei recitate.

Elevi talentați, inspirați de aceste momente artistice, au realizat desene și picturi, și pentru că totul se termină întotdeauna frumos, melodia „Pentru ea”, o baladă închinată limbii române, interpretată de o elevă, a adus zâmbetul pe chipul tuturor și a umplut de emoție sufletul celor prezenți.

La plecare, fiecare elev participant, pe un panou frumos pregătit a lipit un bilețel care transmitea printr-un singur cuvânt emoția trăită de Ziua Culturii Naționale și a poetului Mihai Eminescu, iar cuvântul „recunoștință” l-am regăsit pe foarte, foarte multe bilete…

Așadar, să privim cu recunoștință spre trecut, pentru că acolo ne sunt rădăcinile, să trăim prezentul cu toată ființa, responsabili și asumați, și să avem încredere în viitor! Dar ceea ce trebuie să nu uităm este că viitorul este o consecință directă a faptelor noastre de astăzi… de aceea, toți cei ce s-au implicat în organizarea acestor evenimente merită felicitați și le dorim inspirație și pentru următoarele proiecte!