Un reportaj despre o expoziție – eveniment cu parfum interbelic. Premiera pe Youtube: duminică, 29 ianuarie 2023, ora 18:00
Reporterii Buzz vă invită, duminică seară, la o întoarcere în interbelic. România, în perioada respectivă, era considerată „Bujorul Europei”. Omenirea a asistat – la începutul secolului al XX-lea – la inovații, invenții și descoperiri care au produs modificări la nivelul vieții cotidiene. Bucureștilor acelor vremuri li s-a spus „Micul Paris” pentru viața boemă și eleganța oamenilor, indiferent de statutul social. Impactul vieții culturale și artistice prin muzica perioadei, prin spectacolele de teatru cu marii cântăreți și actori ai vremii (Maria Tănase, Cristian Vasile, Zavaidoc, Jean Moscopol, Leny Caler, Titi Botez ș.a.m.d.) era unul uriaș. Interbelicul este perioada ce aducea bucurie oamenilor după evenimentele tragice cauzate de primul război mondial.
La sfârșitul anului trecut, Muzeul „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat a găzduit o expoziție-eveniment din colecția Mihai Sarca – un cetățean simplu din localitate, în fapt un iubitor al artiștilor de azi și de ieri, un om care a adunat o mulțime de artefacte, reprezentând istoria teatrului românesc.
Evenimentul a fost dedicat Centenarului Marii Încoronări de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922. Expoziția cuprinde și tablouri cu Regina Maria și Regele Ferdinand, fiind vorba de un eveniment special, fără de care nu se putea face România Mare: Așa cum ne-a spus autorul colecției, acesta a dorit să marcheze evenimentul deoarece abia după 1918 încep să apară tot mai multe teatre în București.
Lucian Sinigaglia, doctor în istoria teatrului, spune despre acest împătimit al scenei că ar trebui să poarte titlul de cercetător științific onorific. Iar noi, micii reporteri, impresionați de colecția lui Mihai Sarca, ne înclinăm respectuos în fața implicării și admirației lui pentru aceste nume mari ale scenei românești. A fost o bucurie să descoperim la vârsta noastră fragedă superba perioadă a anilor `20-`30, motiv pentru care vă invităm duminică, 29 ianuarie, de la ora 18:00, la premiera reportajului dedicat acestei colecții unicat.
Reportajul a fost realizat de Ioana Ivaș (14 ani) – redactor, Mădălina Mihai (15 ani) – editor video, sub îndrumarea jurnalistului Doru Ionescu (TVR) și a formatorului media, Ioana Matfeev (Asociația Buzzmedia).