Vizita lui Mircea Cărtărescu, la Galați, după 20 de ani, pentru lansarea noului lui roman, “Theodoros”. Întâlnirea a avut loc în cadrul  amfiteatrului Colegiului “Vasile Alecsandri”, iar discuția  a fost moderată de Doru Căstăian.

În data de 3 februarie 2023, Galațiul a avut onoarea de a-l primi, în vizită, pe marele și cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu.

Sala a fost plină, mai exact 350 de participanți: de la copii de clasa a IV-a până la persoane mai înaintate în vârstă. Oamenii au fost dispuși să stea și în picioare  pentru a asculta frumoasa discuție care avea loc pe scenă.

Autorul a povestit despre noul lui roman, despre sâmburele acestei idei, sâmbure ce a așteptat trei decenii ca, în final, după doi ani de scris, romanul cu caracter istoric  să fie publicat.

Scris într-o manieră diferită față de scrierile precedente ale celebrului Cărtărescu, romanul a atras atenția rapid, căci, după cum spunea chiar însuși autorul, acesta a fost scris cu ușurință, iar ca oricare altă carte anterioară, și aceasta s-a scris pe ea însăși, rezultând o lină istorie a unui personaj interesant, care este prins între credință și voință.

Într-un timp destul de scurt, au apărut numeroase recenzii la cartea “Theodoros”, acestea având numai remarci pozitive, majoritatea spunând cu ce cursivitate se leagă ideile.

Ușor ușor, discuția s-a aplecat spre Mircea Cărtărescu, ca autor, dar și ca om, acesta împărtășindu-și pasiunea pentru corăbiile cu pânze pe care a avut o de mic.

A explicat publicului despre cum ajunge să scrie o carte, cât și despre anumite probleme sau inconveniente pe care scriitorii le au.

Autorul spune că el scrie ce nu a văzut până acum și ce ar vrea să citească, însa, în momentul în care a scris cartea, n-o mai poate citi, căci știe ce va urma, iar acea plăcere a lecturii care constă în suspans și surpriză dispare.

La final, a avut loc și o sesiune de întrebări adresate de către cei din public, care a fost foarte bogată. Au fost mulți doritori, iar majoritatea au primit răspunsurile dorite la întrebăr. Imediat după a fost și o sesiune de autografe, care a durat o oră. Toți participanții s-au adunat în jurul lui Cărtărescu, în dorința de a obține un autograf.

Sursă foto: Facebook Mircea Cartarescu