Biblioteca „Constantin Macarovici” din Negrești, loc de împrumutat cărți și activități educative. Vezi cine sunt cei mai frecvenți utilizatori!
Ca peste tot în țară, și la Biblioteca Orășenească „Constantin Macarovici” din localitatea Negrești, județul Vaslui, interesul pentru carte este tot mai scăzut. Potrivit bibliotecarei, Anda Bichineț, anul trecut a fost înregistrat un număr mai mic de utilizatori înscriși. Asta și din cauza apariției surselor alternative la informare, după cum ne-a spus sursa noastră.
În anul 2022, conform celor declarate de doamna Anda Bichineț, bibliotecar, s-au înscris la Biblioteca „Constantin Macarovici” 2171 de utilizatori. De asemenea, frecvența vizitelor a vizat 6951 de utilizatori. „Aceste vizite presupun împrumutul de cărți la domiciliu, la sala de lectură, la centrul de internet pentru public și participarea la activități cultural-educative”, a declarat Anda Bichineț. Numărul utilizatorilor este în scădere, iar acest lucru, așa cum am aflat, este cauzat de mai mulți factori: tot mai multe surse de informare și cunoaștere alternative la care au acces oamenii, precum: internetul, rețelele sociale, televiziunea etc, nivelul de educație scăzut, timpul liber tot mai puțin. „A scăzut interesul pentru carte ca mijloc de completare a procesului educativ, de recreere sau de dezvoltare a culturii generale. Nu în ultimul rând, trebuie menționat că evenimentele Bibliotecii, ca și evenimentele culturale, în general, mai puțin spectaculoase fiind -concurează cu greu evenimentul politic sau faptul divers senzațional”, a mai completat doamna Anda Bichineț lista factorilor care duc la dezinteresul față de carte al oamenilor.
Cele mai multe cărți care se împrumută de la Biblioteca din Negrești sunt din literatura română și universală, din istorie și cultură generală. Dintre utilizatorii înscriși, în prezent, la Bibliotecă cei mai mulți sunt, normal, elevii.
Ca la mai toate bibliotecile din țară, și cea din Negrești, județul Vaslui organizează periodic tot felul de activități culturale, creative, educative prin care angajații instituției încearcă să-i apropie pe vasluieni de Bibliotecă. „Am înființat ateliere de teatru, de abilități practice, de muzică, am acordat o importanță deosebită coeziunii sociale, astfel încât spațiul instituției să devină loc de întâlnire, centru pentru dezvoltare comunitară care să încurajeze socializarea, legăturile interumane între categorii de utilizatori de toate vârstele”.
Dotare din donații pentru Bibliotecă
Biblioteca orășenească „Constantin Macarovici” dispune, în prezent, de un număr de 53.000 de volume. Instituția aflată în subordinea Primăriei și a Consiliului Local Negrești primește anual fonduri pentru achiziție de carte sau se dotează din donații. Într-un an a primit de la oamenii cu drag de carte chiar și peste 1500 de volume. Conducerea Bibliotecii insistă pe astfel de donații, organizând campanii de sensibilizare a iubitorilor de carte, deoarece banii pentru achiziție sunt de cele mai multe ori insuficienți. Am întrebat-o pe doamna Anda Bichineț ce își dorește pentru Bibliotecă, iar ea ne-a spus: „Mi-aș dori mai mult interes pentru cultură, mai multă dragoste pentru carte și mai ales, la nivel central, decizional mi-aș dori ca Biblioteca să fie privită și recunoscută ca ceea ce este – instituție cu rol strategic în societatea informațională, poartă locală spre cunoaștere care oferă condițiile de bază pentru învățarea pe tot parcursul vieții”.
Biblioteca „Constantin Macarovici” a fost înființată în 1955 cu denumirea de Biblioteca Raională din Negrești. Primele cărți din Bibliotecă au provenit de la Biblioteca Centrală de Stat.
Cine este Constantin Macarovici?
Constantin Macarovici s-a născut la 22 februarie 1902 în satul Rafaila, comuna Todireşti, judeţul Vaslui. Urmează studiile medii la Huşi, iar facultatea la Iaşi, unde, în anul 1926 obţine licenţa în chimie. Doctoratul în ştiinţe chimice îl obţine la Universitatea din Cluj, în anul 1931. A studiat natura, stabilitatea şi solubilitatea complecşilor formaţi în soluţii, iar cercetările sale privind reactivitatea unor ioni metalici au dus la elaborarea unor metode analitice folosite la fabricarea şi controlul medicamentelor. Constantin Macarovici este autorul unor metode analitice pentru dozarea zincului, clorului, sulfamidelor şi al unor studii de sonochimie. A participat, de asemenea, la numeroase congrese şi conferințe la universităţi din străinătate unde a fost distins cu premii atât pentru activitatea didactică, dar şi pentru cea de cercetare. Devine membru al Academiei Române din anul 1955.