Andrei Măjeri, la un nou spectacol cu actorii botoșăneni
Teatrul „Mihai Eminescu” este pregătit pentru o nouă premieră. Spectacolul se numește „La Academie” și este în regia lui Andrei Măjeri, aflat la a doua piesă de teatru cu actorii botoșăneni. Reprezentația este după scenariul Alexandrei Felseghi.
Alexandra Felseghi este dramaturg, regizor și trainer de ateliere de scriere creativă. A absolvit Facultatea de Teatru și Film în 2009, la secția Regie de teatru. Doi ani mai târziu, a obținut o diplomă de masterat în teatru, film și multimedia (specializarea arte performative), la aceeași facultate. În 2016 și-a susținut teza de doctorat cu titlul „O incursiune în teatrul independent – Performance și Creator Multiplu”, în cadrul Universității Babeș-Bolyai. În prezent, este cercetător postdoctoral la Facultatea de Teatru și Film, Cluj-Napoca.
Distribuția spectacolului este formată din Gina Pătrașcu-Zamfirache, Daniela Bucătaru, Crenola Muncaciu, Cezar Amitroaei, Ioan Crețescu, Răzvan Amitroaei, Gheorghe Frunză, Sorin Ciofu, Radu Dragoș și elevii: Ionuț Crețu, Matei Său. Scenografia este asigurată de Adrian Balcău, iar coregrafia de Victoria Bucun. Adrian Piciorea este cel care a asigurat Sound designul.
„<La Academie> este prima mea abordare a ceea ce se cheamă «teatru popular», un tribut adus mediului rural românesc, căruia îi aparțin și de la care mă revendic. Am lăsat toți porii deschiși către durerea celor care urlă din spatele unui mare râs, a unor grimase exprimate prin ludic și gro-tesc. Pociți, sleiți de forțe și adunați de spate, de munci, de abandon și bătrânețe, ei reușesc să-și descrețească frunțile, organizându-și propriile bucurii, imaginându-și libertăți și înșfăcându-și soarta chiar de gât. Ei sunt puternici, mândri și frumoși. Sunt liberi. Spectacolul nostru poate fi receptat ca o comedie pastorală, agrestă, bucolică, câmpenească, rusti-că sau rurală… Pe scurt, cu țărani. Dar poate fi și, totodată, răsturnat spre o tragedie în desfășurare. Spre un iminent cataclism”, susține Andrei Măjeri.