Habent sua fata libelli (Cărțile își au destinul lor) -XII
…Cărțile își au destinul lor; traducerea în limba română pare mult mai plăcută și parcă sună mult mai atractiv, în comparație cu originalul. Habent sua fata libelli este defapt un vers dintr-o carte de prozodie (structura versurilor, numărul accentelor și al silabelor ca parte a poeticii), scrisă de Terentianus Maurus, gramatician latin din secolul al III-lea î.e.n. El a lansat ideea că orice carte are destinul ei, care depinde de felul cum este primită de cititori. Dar, chiar cartea lui nu a avut viață lungă, însuși autorul fiind deposedat și de singurul vers care a supraviețuit (Habent sua fata libelli), acesta fiind atribuit când lui Ovidiu, când lui Horațiu. Asemeni lui Terentianus, mulți, chiar foarte mulți autori „Habent sua fata” (au destinul lor).
Dacă tot a venit vorba, să spunem câte o frază despre cei doi mari poeți latini amintiți mai sus, precum și despre unele scrieri ale lor:
– Ovidiu, exilat de tribunul Augustus, din motive neclare, pe țărmul Mării Negre, la Tomis, de unde nu i s-a permis niciodată să se întoarcă la Roma. A descris viața trăită la Tomis, pe meleagurile noastre, în poemul autobiografic „Tristia” (Tristele). Aproape de destinul cărților, de la Ovidiu au rămas capodopere, precum: „Arta frumuseții”, „Arta iubirii”, „Metamorfozele”.
– Horațiu, mare poet liric, autorul celebrului poem „Ars poetica” și al volumelor Ode și Epistole, având ca teme iubirea, prietenia și filozifia, toate cu influențe asupra poeziei occidentale din perioada Renașterii. Ba chiar până în secolul XIX. Am încercat să însoțim expresia de astăzi, a cărei semnificație este foarte puternică (Habent sua fata libelli), cu un modest confendiu despre neprețiuita prietenă dintotdeauna, CARTEA. Aproape toți cei care au creat, au avut ceva de spus:
– Lev Tolstoi, unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii, autorul celebrelor Război și Pace și Anna Karenina: „O carte bună e ca o conversație cu un om deștept”. Iar eu (Titus Andrei) când am un dialog cu un jurnalist Buzz, parcă citesc o carte bună. Alți mari autori:
– Constantin Noica, filozof și eseit, coleg de generație cu Emil Cioran și Mircea Eliade, mentor al grupui de tineri intelectuali Școala de la Păltiniș (Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Sorin Vieru), a afirmat mereu că „O carte bună este un act de viață”.
– Arhimede, cel mai cunoscut matematician al Antichității: „dați-mi un punct de sprijin și pun pământul în mișcare”. Avem un singur răspuns: CĂRȚILE. Nu numai că multe dintre ele au un destin grandios, dar pot schimba, fericit, destine. Final deloc întâmplător: să nu uităm că recent la noi s-a sărbătorit Ziua Națională a Lecturii, iar în Franța lectura a fost declarată cauză națională.
Redactor: Mădălina Mihai, autor: Titus Andrei