Elena Farago,  născută la Bârlad în 1878, a fost o poetă pentru copii, dar  și traducătoare. A primit două premii ale Academiei Române (1908, 1920). A rămas orfană de mamă în anul 1890, fiind nevoită să se ocupe de îngrijirea surorilor mai mici. Cinci ani mai târziu, după decesul tatălui ei, aceasta s-a mutat la București, la un frate mai mare. 

În 1898, Elena Farago a debutat cu un reportaj pe care l-a intitulat „Fatma”. Ea a publicat în anul 1906 primul său volum de poezii intitulat „Versuri”, la îndemnul lui Nicolae Iorga, a cărui prietenă și confidentă i-a fost. S-a stabilit  la Craiova în 1907, an în care susține răscoala țărănească răspândită în toată țara, motiv pentru care a fost arestată, dar eliberată la scurt timp datorită intervențiilor lui Iorga.

Sursă foto: aman.ro

În această perioadă, tânăra a adoptat un băiat, Mihnea, iar în 1913 a adus-o pe lume pe Cocuța, care va deveni și ea scriitoare. În anul 1921, poeta a obținut poziția de directoare a Fundației ,,Alexandru și Aristia Aman”, din Craiova, pe care a condus-o timp de 30 de ani.

Poeziile Elenei Farago ‌‏‎

Are ca volume de versuri: ,,Versuri”, ,,Șoapte din umbră” , ,,Ramuri”, ,,Craiova”, iar pentru copii a scris volumele ,,Copiilor” (1913), ,,Din traista lui Moș Crăciun” (1920), cele mai cunoscute poezii fiind ,,Gândăcelul”, ,,Cățelușul șchiop”, ,,Cloșca”, ,,Sfatul degetelor”, ,,Motanul pedepsit”

În opinia doamnei profesoare de limba și literatura română,  Angela Lazăr Elena Farago rămâne poeta copiilor.  „Creația Elenei Farago este unică locului pentru că se adresează viitorilor adulți, dar și nouă tuturor prin trările profund umane. Pentru copii, universul necuvântătoarelor este impresionant ca imagine. Le creează emoții, îi ajută să interacționeze cu lumea <celor mici>, îi sensibilizează la contactul cu aceștia. Imaginile artistice  însuflețesc acest univers și creează în mintea copiilor <o lume paralelă> , în care ei se regăsesc cu bucuriile și neplăcerile lor.”

Casa memorială „Elena Farago” de la Craiova

În Craiova, în locul unde poeta a locuit, se află casa memorială care îi poartă numele. Este cea mai veche casă memorială din Craiova, aceasta fiind situată pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 9, lângă sediul central al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Conform discorverdolj.ro, casa găzduiește o expoziţie permanentă care cuprinde 396 exponate: piese de mobilier, obiecte personale, cărţi şi reviste, dar și sute de documente originale, fotocopii, fotografii de familie și corespondenţă.

casa memorială elena farago

Sursă foto: aman.ro