O întâlnire cu un tânăr brașovean pasionat de aviație ne-a oferit ocazia să mai răsfoim o pagina în istoria spectaculoasă a țării noastre, găsind astfel o altă personalitate uitată. Povestea unei femei aviator nevoită să fugă din țară în primii ani ai comunismului. Datorăm lecția de istorie jurnalistului Doru Ionescu, trainer în tabăra de jurnalism „Ai Noștri Tineri”,  pasionat, la rândul lui, de aviație, care s-a întâlnit în iulie 2021 cu Dragoș Popica, brașoveanul care a realizat macheta avionului IAR 22, cel cu care Irina Burnaia, eroina reportajului nostru,  una dintre primele femei pilot din România, a survolat în zbor Munții Carpați.

În 1935, aviatorea îi propune instructorului ei, Petre Ivanovici, să pornească împreună într-un raid pe ruta București-Cape Town din Africa de Sud. Cursa a fost foarte periculoasă din pricina defecțiunilor repetate ale avionului său, botezat YR-INA. Cu toate acestea, cei doi au parcurs atunci 16.000 de kilometri, doborând un record.  A fost recompensată cu Ordinul Virtutea Aeronautică, în urma îndeplinirii unei misiuni pe timp de furtună.

Irina Burnaia a sacrificat totul pentru pasiunea ei pentru aviaţie, dar şi pentru ţară. În timpul celui de al doilea Război Mondial, a fost comandanta „Escadrilei Bugului” (Escadrila Basarabiei din 1943), o formație de avioane poștale și de legătură, folosite și drept școală de pilotaj. După război, a fost nevoită să emigreze, ca mulţi alţi eroi şi patrioţi români. O mutare inspirată, întrucât avea să fie condamnată în contumacie la 20 de ani de muncă silnică (pentru că ar fi transportat în ţară bunuri ale statului sovietic). Spre sfârşitul vieţii s-a stabilit în Elveţia. În 1988, a publicat acolo cartea „Commandante d’escadrille”, cu amintiri de pe front.

 

​Reportajul surprinde munca tânărului brașovean la macheta acestui avion, povestea de viață a Irinei, precum și reprezentarea grafică digitală a avionului, imagini inedite realizate de colega noastră, Ioana Stoiciuc (17 ani). Premiera aici.