BUZZbateri-Temele, folositoare sau nu? 📖
Am auzit mulți copii care se plâng din cauza temelor de dimensiuni exagerate, uneori și foarte grele, iar astăzi am decis să dezbat această problemă, pentru a afla dacă temele sunt folositoare sau nu.
Argumente pro și contra
Pro
- Temele îl ajută pe copil să aprofundeze/recapituleze ceea ce a învățat în clasă, ajutându-l foarte mult în cazul în care a doua zi are un extemporal sau este ascultat de către profesor.
- Întăresc legătura părinte-copil, deoarece, în cazul în care elevul nu știe să rezolve un anumit exercițiu din temă/nu înțelege o anumită teoremă, părintele/fratele (sora) mai mare îl poate ajuta/explica ceea ce nu a înțeles.
- Îl responsabilizează pe copil, pentru că acesta trebuie să fie conștient de faptul că, a doua zi, dacă nu va veni cu tema făcută/lecția învățată la școală, va fi nevoit să suporte consecințele.
Contra
- Temele răpesc din timpul pe care elevul îl petrece cu familia sa.
- Uneori, acestea pot fi foarte lungi și foarte grele, iar copilul riscă să fie bulversat și să nu înțeleagă pe deplin lecția predată.
- Riscă să se ducă cu anumite teme făcute pe trei sferturi la școală, din cauza lungimii acestora sau a nivelului ridicat de dificultate.
După cum putem observa, există și avantaje, precum și dezavantaje ale temelor. De exemplu, la ora de gândire critică, doamna profesoară ne-a cerut să scriem un eseu în care să le cerem profesorilor să nu ne mai dea teme atât de lungi. Bineînțeles că toți l-am scris, doar că nimeni nu a avut curajul să se ducă în fața profesorilor și să-o citească.
Oare de ce? Profesorii susțin cu tărie că temele sunt foarte utile pentru dezvoltarea copiilor-așa este- dar nu s-au pus niciodată în locul lor. Probabil că toți profesorii au avut o copilărie liniștită-jocuri de dimineață până seara, scăldat în lac și citit la umbra copacilor. Oare copiii mai au parte de o așa copilărie astăzi? Când aproape 90% din timpul lor este ocupat de efectuarea temelor, învățarea lecțiilor și/sau pregătirea proiectelor. Timpul care le mai rămâne este ocupat de lectură suplimentară, igiena personală și, probabil, somnul.
Unii părinți recurg la simplul fapt că le spun copiilor lor să nu efectueze toată tema, în cazul în care elevul este suprasolicitat și chiar nu mai poate face nimic. Această metodă este una corectă? Anumiți părinți susțin că da, deoarece, chiar dacă elevul nu primește calificativul maxim la obiectul respectiv, măcar a reușit să înțeleagă lecția pe deplin, compensând cu o notă excepțională la următorul test.
Desigur, în cazul în care elevul primește un număr optim de teme și nu este suprasolicitat, este de datoria lui să le efectueze în întregime. Cei care se plâng de faptul că nu mai pot-deși au puține teme pentru acasă- vor doar să scape de sarcina rezolvării acestora, în detrimentul altor activități nu tocmai folositoare.
Așadar, temele sunt folositoare, atunci când nu sunt în exces, deoarece îl ajută pe copil să recapituleze/aprofundeze ceea ce a învățat în clasă. De pildă, dacă un elev primește ca temă mai multe exerciții de același tip, iar acest lucru îi ia foarte mult timp(nu mai are când să se pregătească și la restul materiilor), nu este nevoie să le rezolve pe toate. Este suficient să rezolve doar un sfert/jumătate din acestea, pentru a fi sigur că a înțeles modul de rezolvare.
De asemenea, temele nu sunt folositoare atunci când au dimensiuni exagerate, deoarece îl bulversează, stresează și suprasolicită pe copil. Iar cu toții știm că stresul duce la boli, întâlnite mai ales în rândul copiilor.
Una dintre acestea este schizofrenia, care se manifestă și prin deteriorarea personalității. Poate fi întâlnită începând din rândul copiilor cu vârsta de 14-15 ani.
În concluzie, temele nu trebuie să devină un stres pentru voi, copii! Dacă nu reușiți să vă efectuați o temă, nu trebuie ca acest lucru să devină o adevărată tragedie. Există riscul să vă îmbolnăviți de numeroase boli cauzate de stres, așa că: relaxați-vă! Școala nu este o povară, ci un loc unde învățăm lucruri noi și ne pregătim pentru viața de adult. Mult succes! 📖