Conform comunicatului de presă al  Muzeului Județean Botoșani, secția de Artă Plastică – Etnografie al acestei instituții va desfășura în perioada 27 aprilie – 30 august 2023 expoziția intitulată „O viață nouă redată patrimoniului: restaurarea”.

Patrimoniul cultural etnografic autentic, din ce în ce mai sărac, poate fi considerat o marcă de identitate a comunităților locale rurale. Tezaurizarea lui la nivelul instituțiilor muzeale, cercetarea și valorificarea prin expunere devin, în aceste vremuri de îndepărtare de tradițional, modalitățile cele mai ușor de accesat de către public, în dorința sa de a lua contact cu piese valoroase ale civilizației țărănești, în timp ce restaurarea se dovedește o sursă importantă de reabilitare a bunurilor culturale deteriorate și de readucere a acestora în postura de a intra în contact cu iubitorii de artă populară.

Expoziția de față etalează scoarțe din zona etnografică Botoșani aflate în patrimoniul Muzeului Județean Botoșani, de o valoare certă, care, odată cu intervenția specializată a
restauratorului, au putut fi redate activității muzeale de expunere. Deschiderea expoziției va avea loc în data de 27 aprilie 2023,  la ora 13:00, la Muzeul de Etnografie Botoșani. Va prezenta Maria-Laura Tocariu, iar invitat va fi Elena Văculișteanu, fost restaurator în cadrul instituției.