Pe data de 25 aprilie, de la ora 11:00, a avut loc, la Colegiul Național “A.T.Laurian”, în Aula Magna, un meci simultan de șah susținut de marele maestru internațional, Lupu Mircea Sergiu. Au  fost 14 participanți înscriși, elevi și nu numai.

Lupu Mircea Sergiu este cunoscut pentru participarea sa la numeroase concursuri și olimpiade internaționale de șah între anii 80′-90′, și, bineînțeles, pentru titlul de mare maestru internațional de șah pe care l-a obținut în 1995. Din 1999 până în prezent, acesta este unul dintre membrii Federației Franceze de Șah.

El ne-a declarat că este important, având în vedere dezvoltarea pe care ți-o dă șahul de mic, ca profesorii de sport să înființeze in scoli cluburi de șah pentru a-i atrage pe elevi spre acest sport: Pentru a-i atrage pe elevi de șah, trebuie să se organizeze cursuri de șah sau să existe un club de șah in oraș unde elevii să poată veni să joace o dată pe săptămână. Ar conta foarte mult”.

Oaspetele de seamă al orașului a mai punctat de ce e important șahul la nivelul școlilor.

“Ar fi foarte util să fie dezvoltat șahul la nivelul școlilor pentru a dezvolta modul de a gândi, ce trebuie făcut într-o partidă, cum se ia o decizie. Toate acestea se vad apoi în comportamentul și în viața copiilor deoarece dezvolta logica într-un mod practic simplu și concret.”, a mai spus marele maestru internațional.

Prin prietenul și fostul coleg de facultate al maestrului, George Lazăr, a venit ideea organizării  unui meci simultan de șah la liceul A.T.Laurian, școala unde tatăl  lui Lupu Mircea Sergiu a fost elev, absolvind in promoția anilor 1936-1937.

Meciul simultan s-a terminat cu o remiză între maestru și doi participanți, profesorul Marius Nistor de la Colegiul Național “Grigore Ghica” din Dorohoi și elevul Curcă Ștefan Theodor.

În curând, pe site-ul România de pretutindeni – o platformă dedicată românilor stabiliți în străinătate și evenimentelor culturale românești organizate și susținute în diaspora si pe YouTube Televiziunea adolescentilor, va apărea și reportajul pe care îl pregătim despre maestrul invitat.