Potrivit unui comunicat de presă oferit de Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie al muzeului vă invită să vizitați, în perioada 28 aprilie – 2 iunie 2023, expoziția intitulată „Ștergarul, utilitate, artă, simbol”.

Expoziția, care anterior a fost etalată la sediul Muzeului de Etnografie Botoșani, este acum itinerată la Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești, Strada General Luncan nr. 24. Ea aduce în fața publicului iubitor de artă populară 47 de ștergare din patrimoniul muzeului care au fost lucrate în gospodăriile din zona județului Botoșani.

Sunt expuse ștergare având multiple întrebuințări (ștergare de uz casnic, ștergare pentru împodobirea interiorului locuinței, ștergare folosite la evenimentele importante din viață: naștere, nuntă, înmormântare), atent lucrate, împodobite cu diverse motive decorative: geometrice, vegetale, florale, avimorfe, zoomorfe și antropomorfe, în nuanțe de roșu și negru specifice zonei.
Deschiderea expoziției va avea loc în data de 28 aprilie 2023, la orele 13.00, iar expoziția va fi prezentată de muzeograful Ionuț Văculișteanu.