Începând din această săptămână, voi da startul unei rubrici pe site, intitulate „Ce citesc și îmi place”. Vreau ca prin această rubrică să-i determin și pe alți copii să se apropie de lectură. Vine vacanța și este foarte important să citim, nu doar să stăm pe telefon. Cititul dezvoltă vocabularul, putând realiza compuneri frumoase la școală. De asemenea, copii fiind, cititnd de mici, când vom fi mari, vom avea un limbaj bogat în cuvinte și în expresii deosebite.

Încep prima rubrică de pe site cu cartea intitulată „Fram, ursul polar” scrisă de Cezar Petrescu. Știu de această carte de la doamna învățătoare, Anișoara Radu, de la Școala Gimnazială nr. 10 din Botoșani.  Cartea ne-a fost recomandată pentru a o citi în vacanță, fiind una adecvată vârstei de 10 ani.

E o carte în care se vorbește despre un urs polar care are parte de o serie de aventuri. De exemplu, mi-a plăcut cum tigrii intră în arena circului și cum autorul i-a descris, ca „niște pisici uriașe și cuminți”. Mi-a plăcut cum este descris pasul lor: „Pasul e mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără sunet.”

Din paginile citite în această săptămână mi-a plăcut până acum  urmatorul fragment:

„Cei doisprezece tigri de Bengal, așezați pe mingile lor de lemn, așteptau acum cu încordare porunca din ochii femeii. De sus, din vârful cortului de pânză, lumina electrică se revarsă orbitoare. Două mii de oameni, îngheuiți cot la cot, nu se clinteau, împietriți. Era o mulțime foarte amestecată: bâtrâni și femei, părinți și copii, profesoare și elevi de școală. Îi despărțeau numai rândurile de bănci și prețurile biletelor. Unii sus, în picioare, la galerie; alții jos de tot, de jur împrejurul gratiilor, pe fotolii îmbrăcate cu pluș roșu. ”

Mi-a plăcut acest fragment pentru că arată diferența dintre mulții oameni care au venit să vadă spectacolul de circ, modul în care autorul a făcut această descriere. Fiți atenți: „Îi despărțeau numai rândurile de bănci și prețurile biletelor. Unii sus, în picioare, la galerie; alții jos de tot, de jur împrejurul gratiilor, pe fotolii îmbrăcate cu pluș roșu”.

Rămâne să termin volumul și voi reveni și cu alte impresii despre el. Vă voi anunța, de asemenea, și  cartea pe care o voi citi după ce o termin pe asta. Vă sfătuiesc să citiți și voi “Fram, ursul popular”. Mie îmi place până acum.