Liceul la care a învătat Leon Dănăilă, celebrul medic născut la Darabani, judetul Botoșani, îi cinstește deosebita activitate și contribuție adusă în slujba medicinei într-un mod deosebit.

În curtea Colegiului “Grigore Ghica” din Dorohoi, unde a învățat academicianul botoșănean, există bustul său.

Leon Dănăilă va împlini anul acesta, chiar pe 1 iulie, vârsta de 90 de ani. Medicul neurochirurg a absolvit liceul dorohoian în anul 1952. O dată ajuns la liceu acesta a început să citească din bibliotecă toate cărțile de medicină și tot ce avea legătură cu acest domeniu.

Medicul Leon Dănăilă, un geniu contemporan cu noi, este considerat parintele neurochirurgiei românești, având în palmares peste 30.000 de operatii pe creier.

Bustul din curtea liceului la care a învățat nu este însă singurul existent în județul Botoșani.

La Darabani, Dănăilă a ținut să adune toate trofeele într-un singur loc, și anume în casa sa părintească din satul Darabani. În fața casei sale există două statui pe care el le-a ridicat, una pentru el și una pentru soția lui, Alexandrina.

În 2016, reporterii Buzz ajungeau la Darabani pentru un reportaj în cadrul concursului de jurnalism “Botoșani, Orașul Meu Drag”, având uriașa șansă să-l intervieveze.

O secvență din interviul realizat a fost inclusă și în documentarul didactic dedicat județului Botoșani realizat în tabăra de jurnalism “Ai Noștri Tineri”.

Ce le declara atunci Leon Dănăilă micilor reporteri:

Eu am făcut acest muzeu ca să arăt oamenilor din Darabani că se poate ajunge de la coarnele plugului unde am pornit eu până la Academie.”