,,O școală fară granițe”, proiect pentru dezvoltarea elevilor și diminuarea abandonului școlar timpuriu.
În urma realizării unei analize de nevoi în regiunea Moldovei, experți din cadrul Fundației World Vision România au colaborat cu cadre didactice din școlile implicate în proiect pentru scrierea acestuia. În implementarea proiectului, aceștia au parte de sprijinul cadrelor didactice din școlile partenere.
Prin realizarea activităților din cadrul proiectului “O școală fără granițe” , coordonatorii și-au propus să : contribuie la prevenirea și diminuarea fenomenului de abandon școlar timpuriu; Dezvoltarea abilităților de viață ale elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal înscriși în școlile din proiect folosind metode-participativ active si specifice educatiei non-formale; Crearea unui context de invatare in care elevii sa aiba libertate de exprimare; Dezvoltarea capacitatii de auto-cunoastere si a atitudinii pozitive fata de sine si fata de altii ; Transmiterea, cu ajutorul metodelor si instrumentelor nonformale, inclusiv jocuri, a unor concepte precum: stereotipuri, prejudecati, discriminare, egalitate de sanse, egalitate de gen; Dezvoltarea abilitatilor de inter-relationare si exploatarea unor concepte precum: munca in echipa, colaborare, cetatenie activa ; Sprijinirea elevilor in alegerea unui domeniu de activitate; Clarificarea unor notiuni precum: cariera, consiliere si orientare vocationala, piata muncii etc; Promovarea unui stil de viata de calitate cu tot ce inseamna acesta: sanatate mintala, sanatate fizica, igiena si nutritie, pasiuni si hobby-uri etc.
Programul va fi structurat pe 5 module cu activități aferente: ateliere educative de sănătate, educație de mediu; educație în aer liber; Stereotipuri și prejudecăti. Ce este discriminarea si cum ne raportăm la ea?; Club de lectura și ateliere de debat; Programul „Vreau în clasa a 9-a”. De asemenea, va mai avea loc un program de tipul “Școala de vară” si excursii de o zi.
Este necesar să investim în viitor, iar copiii de astăzi sunt adulții de mâine. Este esențial să fim alături de noile generații, să le ajutăm să crească și să se dezvolte sănătos și armonios din toate punctele de vedere. Îmi doresc să văd din ce în ce mai mulți copii și tineri implicați în activități numeroase ce au ca scop atât dezvoltarea lor personală cât si crearea unui parcurs profesional în conformitate cu dorința si efortul depus de fiecare. A declarat Andreea Aparaschivei.
Din acest proiect fac parte elevi din 3 școli: Școala Gimnazială “Gheorghe Cioată” din Todirești, Școala Gimnazială “Cezar Botez” din sat Fâstâci, com. Cozmești și Liceul Tehnologic Sat Puiești, com. Puiești, toate cele 3 instituții de învățământ fiind din județul Vaslui.