Pe data de 15 iulie, începând cu ora 10:00, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani a găzduit, în sala de lectură, un important eveniment cultural. Jurnalistul botoșănean Gabriel Balașa, ce are 30 ani de activitate în presă, a lansat cartea intitulată „Încercări, trăiri, emoții”, fiind a patra carte pe care o scrie și o publică.

Față de celelalte cărți pe care le-a publicat, cum ar fi „Urmași ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, „Trăistuța bucovineană cu amintiri basarabene” și  „Noi întâmplări ale Trăistuței bucovinene”, în noua sa carte aduce un stil liric, mai apropiat sufletului, poezii scrise, atât de el, cât și de alte persoane, dar și texte în proză preluate de pe blogul lui, cetateanulgabriel.ro.

Autorul a declarat că după ultima carte pe care a lansat-o în anul 2018,  a urmat o pauză de cinci ani, timp în care acesta s-a regăsit în poezie.

Pentru el poezia nu a fost ceva spontan, deoarece acesta a cochetat cu ea încă de la vârsta de 18 ani.  El consideră că s-a creat o maturizare a poeziei în acest volum și la sugestia mai multor prieteni, dar mai ales a doamnei Maria Donan, profesor universitar la „Universitatea de Vest” din Timișoara, cea care l-a încurajat enorm, autorul a adunat poeziile în acest prim volum.

La eveniment, ziaristul botoșănean a mulțumit mai multor persoane care l-au ajutat în acest demers, printre acestea numărându-se Sandra Constantinică- jurist in cadrul CJ Botoșani, Cătălin Flutur – director SC Locativa SA și senatorul Cristian Achiței

Gabriel Balașa a mai spus ce l-a inspirat atunci când a început să scrie cartea „Încercări, trăiri, emoții”: „ Prietenii, în general. Sunt și poeme dedicate prietenilor, dar și natura, deoarece am avut o perioadă crâncenă în viața mea, mai exact o internare de două luni într-un spital cu afecțiuni urâte, iar patul de spital mi-a adus multă inspirație. Știu că sună aiurea, dar când ești în partea de jos a suferinței, atunci inspirația poetică poate să-ți fie un aliat bun.”

Totodată, la eveniment au fost prezenți scriitorul și jurnalistul Traian Apetrei, și poeta Maria Pricob Nechifor, autor al prefeței. Cei doi au prezentat noul volum de poezii.

Un articol mai amplu în următorul număr al ziarului Buzz.