Școala de vară din cadrul facultății de litere Galați a readus în bănci 40 de liceeni și studenți. Programul de studii de vară a reușit să construiască în jurul unei teme destul de comune, două săptămâni de vis.

Comunicarea pe rețelele sociale a fost subiectul pe care l-am aprofundat printr-o serie de cursuri gratuite susținute în sediul Facultății de litere. Acestea s-au desfășurat, în perioada 17-27 iulie, între orele 10-15. Facultatea a asigurat câte o masă completă pentru toți cursanții, în pauza de o oră, pauza de masă și relaxare activă.

Locurile au fost ocupate de 30 de liceeni și 10 studenți ai Facultății de litere, specializarea Jurnalism, iar cursurile au fost ținute de Lector dr. Marius Țuca, însă și doamna Decan: Prof. univ. dr. Simona Antofi a avut o zi dedicată scrierii creative, una în care am învățat despre puterea cuvântului și despre cum putem să scriem creativ și distractiv, iar doamna Lector dr. Daniela Bogdan a avut o zi dedicată fake news-ului în care am învățat cum să ne ferim, cum să identificăm și cum să facem față fake news-ului.


 

Câteva din temele abordate au mai fost:
• scriere eficientă (clear writing). Cum scriem pe online?
• Povestea vizuală. Comunicare prin imagine
• Cum ne informăm din SM. Fake-news, minciună și manipulare?
• Reguli noi de comunicare în online. Poveștile hibride
• Atelier de scriere creativă
• Comunicare de masă prin inteligență emoțională
• Jocuri de comunicare, creativitate și stimularea imaginației

 Ca participant la aceasta Școală de vară, am decis să las în acest articol o nota personală și să ajut cititorii și pe cei dornici să afle “din culise” cum s – au desfășurat aceste două săptămâni alături de  domnul Marius și de colegii mei de toate vârstele cu care am creat niște legături frumoase care sper să se mențină și pe viitor.

Domnul Marius a reușit încă din prima dimineața să ne ajute să ne simțițm în largul nostru, deoarece aveam să comunicăm mult, iar pentru acest lucru trebuia să fim deschiși.

Lucrul care mi-a plăcut cel  mai mult este faptul că teoria a fost îmbinată cu practica, într-un  mod în care partea teoretică s-a simțit mai puțin.

Exercițiile au fost atât de grup, cât și individuale, astfel încât ne-am putut dezvolta atât pe plan personal, cât și în grup, descoperind diferite persoane și caractere.

Am împărtășit pasiuni, ne-am cunoscut mai bine între noi, iar la final deja eram buni prieteni.

Cursurile nu se puteau desfășura fără glume care să destindă atmosfera sau exerciții spontane care să ne scoată din rutină. 

Toata lumea a reusit ca până la final să se simtă bine și integrat. Nu a fost deloc ca la școală, deși probabil am învățat mult mai multe lucruri decât dacă am fi fost la școală.

   Am putut interacționa cu mai multe persoane specializate și am abordat foarte multe teme de interes, care ne-au ținut atenți dar care în același timp sunt foarte utile și ne vor ajuta  mult în viața de zi cu zi.