Potrivit unui comunicat de presă de la Muzeul Județean Botoșani, instituția găzduiește, în perioada 2-25 august 2023, în spațiul Colecției de Artă de pe Piața Revoluției, nr. 12, lângă Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, expoziția personală „Esențe vegetale”, cu lucrări de pictură semnate de artistul botoșănean Marcel Alexa.

Alături de acesta, în calitate de invitat, expune lucrări de sculptură în lemn Vasile Ioniță, preot al Parohiei 1 Dumbrăveni, Suceava.

Cei doi s-au mai reunit pe simezele botoșănene în cadrul expoziției „Univers patriarhal”, deschisă la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” în perioada 5 august – 4 septembrie 2015.

Picturile lui Marcel Alexa expuse în prezent sunt, în majoritate, naturi statice, compoziții ce au ca tematică universul vegetal, cu reprezentarea a numeroase tipuri de flori. Acestea sunt completate de peisaje citadine, artistul realizând de-a lungul anilor diverse lucrări de pictură, dar și de grafică, ce surprind variate zone ale orașului Botoșani.

Prin lucrările sale realizate în tehnica ulei pe pânză, artistul recreează pictural o lume în care se simte „acasă”, familiară până la identificarea cu propria fiinţă.

Asocierea celor doi expozanți este binevenită, întrucât sculpturile realizate de preotul Vasile Ioniță – crucifixe, piese simbolizând drumul sinuos al existenței, dar și obiecte specifice mediului casnic, tradițional și arhaic – completează fericit lumea „colorată” de Marcel Alexa, oferind expoziției o realistă unitate în diversitate, asemenea lumii în care trăim.

Fără a avea un vernisaj oficial, expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 9.00 – 16.30, de toți cei interesați de „esențe”, având posibilitatea reîntâlnirii cu o lume vegetală policromă, un spaţiu al liniştii, al meditaţiei, al dorinţei reîntoarcerii către simplitate şi credinţă. Intrarea la expoziție este gratuită.