Tabără de creație pentru copii. Copiii învață să picteze icoane
Copiii învață să picteze icoane pe lemn sau sticlă
Potrivit conducerii Centrului de Creație Botoșani, sunt înscriși în tabără 31 de participanți. Ei vor fi îndrumați de preotul Teodor Cenușă și profesoara de desen, Alina Gavril, în tainele picturii de icoane pe lemn și sticlă. Talida Grunzac, tot profesoară de desen în Botoșani, îi va ajuta pe copiii și tinerii prezenți să picteze căsuțe pentru păsări.
Trasee turistice prin Vorona
Pe lângă activitățile de învățare, participanții taberei vor avea parte și de o vizită la mănăstirea Vorona, vor participa la Sfânta Liturghie, vor face o drumeție până la Mănăstirea Sihăstria Vorona și Peștera Sihastrului, se vor întâlni cu meșterul popular Valentin Matraș și se vor bucura de diferite jocuri recreative. Comuna Vorona este una dintre cele mai recunoscute din județul Botoșani pentru tradițiile sale. Aici locuiesc meșteri precum Niculina și Raluca Andronache, cele două transformându-și casa într-un adevărat muzeu al tradițiilor populare, Gheorghe Țugui, celebru pentru realizarea măștilor de anul nou sau Doina Mihalache, pricepută în arta țesutului și a cusutului.
Peștera Sihastrului, situată la circa 1,5 kilometri de mănăstirea Sihăstria, este locul unde a viețuit cuviosul Onufrie, care s-a născut în jurul anului 1700. Acesta a intrat în în obștea Schitului Sihăstria Voronei, în anul 1764, trăind aici în smerenie și pustiu. În anul 1846 i s-au scos din mormânt moaștele și au fost așezate cu cinste în altarul bisericii din Mănăstirea Vorona. Din anul 1856, moaștele lui au fost aduse în altarul bisericii din Sihăstria Voronei.
În anul 2021, reporterii BUZZ au realizat în cadrul taberei de jurnalism „Ai noștri tineri”, desfășurată la Vorona, un reportaj despre peștera cuviosului Onufrie. Acesta poate fi urmărit în cadrului Jurnalului ANT aici.