City Galery a găzduit, sâmbătă, vernisajul expoziției intitulate „Albastră stropită cu aur” aparținând artistului ieșean Tudor Constantin.  Expoziția cuprinde 34 de lucrări realizate în tehnică mixtă, inspirate inclusiv de universul creației eminesciene. Câteva titluri:  ,,Oglindire”, ,,Inimă în fereastră”, ,,Crepuscul”, ,,Înger”, ,,Structuri vegetale” etc. Lucrările ilustrează faptul că artistul, matur în gândire și expresivitate artistică, dă senzația de parcurgere lejeră a distanțelor dintre universuri, dintre lumea de jos și lumea de sus, într-un proces de căutare de sine ,,Transcendent” , aflat, conform filozofiei lui Kant, dincolo de orice experiență posibilă, fie că este vorba de realități sau de principii ale cunoașterii.

Ioan Serediuc, colecționar de artă a făcut o prezentare artistului:  „Lucrările se remarcă prin printr-o tehnică deosebită, mixtă în care artistul folosește cu măiestrie ,,foiței de Aur” . Prin aceasta insuflă lucrărilor sale o frumusețe deosebită. Aurul face parte din cromatica poeziei eminescene și, desigur, alături de albastru, două culori de forță pe care poezia eminesceană întotdeauna le-a folosit cu iscusință.  În afară de culoarea extraordinară sigur că și un stil de pictură care face o trecere între figurativ și abstract și în care apare ideea de transcedental sigur cu motivul ale ferestrei de dincolo și de dincoace de noi, cu motivul cerului, când albastu,  când auriu,  când de culoare cafenie. Sigur,  se vede și o influență a literaturii, a istoriei arte pe care artistul și profesorul Tudor Constantin o stăpânește cu desăvârșire.”

Artistul Tudor Constantin a spus despre sursa de inspirație a lucrărilor: „Venind, aici, la Botoșani, de exemplu, ieșind din oraș, din Cetate,  am venit la Botoșani, am fost la Ipotești și m-au inspirat vesurile lui Eminescu. Tot spațiul de acolo natural  mă inspiră în ceea ce fac, Sunt într-o tabără acolo, la Ipotești, unde chiar am avut ca temă versurile  lui Eminescu să ne inspirăm.” Autorul lucrărilor curpinse în expoziție a spus despre lucrările prezente că reprezintă, ca temă, transcedentalul.

Cine este Constantin Tudor?

Constantin Tudor este unul dintre cei mai apreciați artiști plastici ieșeni, dovadă fiind numeroasele premii, distincții, medalii pe care acesta le deține în urma bogatei activități expoziționale atât în țară cât și în străinătate. De asemenea, lucrări semnate de acesta se află în muzee și colecții private. Născut la data de 16 mai 1958, în județul Iași, artistul a urmat cursurile Universității Naționale de Arte „George Enescu”, specializarea Pictură. Este lector universitar, doctor în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și din anul 1990 este și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Iași.

Un reportaj mai amplu la jurnalul copiilor, în curând.