Săptămâna viitoare, va avea loc, la Iași a IX-a ediție a Festivalul Internațional de Literatură și Traducere- FILIT, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi, în colaborare cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu.

„Atelierele FILIT pentru traducători” reprezintă una dintre inițiativele MNLR Iași și ale Festivalului Internațional de Literatură și Traducere FILIT Iași care susțin creația contemporană şi promovarea internaţională a patrimoniului cultural, contribuind la dezvoltarea unui amplu sistem de rezidențe literare în Europa de Est.

5 zile de FILIT

Evenimentul are intrare liberă și se va desfășura în perioada 18-22 octombrie 2023 la Casa de Cultură a Sindicatelor.

În cele 5 zile publicul va avea șansa să participe la o gamă largă de manifestări, precum întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente in diferite locații din Iași.

Autorii unor cărți populare in lume, la Iași

La activități vor fi prezenți invitați celebri din 25 de țări, nume importante ale literaturii contemporane din străinătate și din țară. Printre aceștia se numără Markus Zusak (autorul bestseller-ului -Hoțul de cărți-, un scriitor considerat un „fenomen literar”), Guzel Iahina (una dintre cele mai apreciate scriitoare la nivel internațional, cu romane traduse în peste 40 de țări), Eric-Emmanuel Schmitt (autor a numeroase romane și piese de teatru, tradus în peste 45 de limbi și câștigător a peste 20 de premii literare), Burhan Sönmez (tradus în peste 40 de limbi străine, cu numeroase premii și distincții literare, președinte al PEN Internațional), Mircea Cărtărescu (cel mai cunoscut autor român, cu peste 120 de volume publicate în străinătate, în 25 de limbi, și deținător a numeroase premii internaționale).

Prelegeri susținute oameni de scriitori și profesori universitari cunoscuți

Programul din acest an al Atelierelor include două mese rotunde moderate de Monica Joița, ministru-consilier la Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, și o serie de prelegeri susținute de cunoscuţi scriitori, profesori universitari, critici literari precum Florin Bican, Ioana Bot, Bogdan Crețu, Marin Mălaicu-Hondrari, Doris Mironescu, Radu Vancu.

O sesiune de lucru va fi aplicată pe traducerea poemului eminescian „Vis”. (Vezi programul pe filit-iasi.ro)

Împreună cu lectorii invitați, traducătorii vor reflecta la interpretarea și transpunerea în diferite limbi a unor texte clasice și contemporane din literatura română și vor discuta despre strategiile de promovare a literaturii române în străinătate în contextul schimbărilor şi provocărilor lumii globale de astăzi, inclusiv în ceea ce priveşte dinamica pieţei de carte.

Buzz, prezent la FILIT

Reporterii BUZZ vor fi prezenți și ei, la fel ca-n ultimii ani,  la acest eveniment. Sâmbătă, Ioana Matfeev, cea care coordonează redacția,  va participa la un dialog deschis, împreună cu Iulia Badea Gueritée, organizat în parteneriat cu Europe Direct Iași. Se va discuta despre jurnalism ca dezvoltare personală și culturală pentru copii și tineri.