Expoziție de artă dedicată fratelui vitreg al marelui muzician George Enescu
În perioada 2-15 noiembrie, Galeriile de artă “Stefan Luchian” găzduiesc expoziția comemorativă „Pictor Dumitru Bâșcu”
Dumitru Bâșcu a fost fratele vitreg al marelui muzician, iar evenimentul se datorează doamnei Ana Maria Sandi, fiica pictorului botoșănean, considerat o „restituire” emoționantă către botoșăneni a amintirii prezenței în spațiul artistic românesc a acestui artist valoros care este puțin cunoscut de către oamenii pasionați de artă.
Până la organizarea acestei expoziții, Muzeul Județean deținea o singură lucrare a pictorului amintit, însă o dată cu acest vernisaj, in dotarea instituției vor mai intra încă trei lucrări ale artistului, grație donației făcute de fiica lui.
Ana Maria Sandi ne-a declarat cum a reușit să păstreze lucrările tatălui fără să fie deteriorate sau restaurate: „Ținem mult la aceste lucrări și ne despărțim foarte greu de ele. Fiica mea a spus că trebuie la un moment dat să le fac să circule, deoarece acesta este motivul pentru care au fost pictate, trebuie să-i bucure și pe alții. Așa m-am hotărât acum, când sunt 40 de ani de când el a dispărut, să-l aduc pe meleagurile natale, aici, în Moldova”.
Fiica lui Dumitru Bâșcu a mai spus că tatăl ei era un om iubitor, un moldovean adevărat cu inimă largă și familist și, deși era un autodidact, avea o cultură enciclopedică.
„Venise cu câteva albume din străinătate pe care le mai am încă și învățase singur limba franceza cu ajutorul unui dicționar ce îi aparținea lui Costache Enescu, tatăl său”, a declarat Ana Maria Sandi.
Cine a fost Dumitru Bâșcu?
Dumitru Bâșcu s-a născut la data de 14 septembrie 1902, în satul Cracalia, comuna Dumeni din Dorohoi și este fratele vitreg al marelui muzician George Enescu prin tatăl său, Costache Enescu.
După moartea tatălui lor, marele compozitor își duce fratele la studii, la Iași, unde va urma școala „Belle Arte” în perioada anilor 1920-1924 și Școala Națională de Arte Frumoase între 1924-1927, avându-l printre profesori și pe cunoscutul artist Camil Ressu.
În anul 1929, artistul botoșănean câștigă o bursă pentru călătorii în străinătate în valoare de 50.000 de lei în urma participării sale la Salonul Oficial și decide să-și continue studiile în Franța, la Paris, până în anul 1931.
De-a lungul timpului, artistul a abordat diverse teme, precum portrete, peisaje, compoziții cu personaje, natură statică și, în egală măsură, s-a împărțit între pictura de șevalet, pictura murală și grafică. Cunoscutul artist a murit la data de 8 noiembrie 1983 și este înmormântat la cimitirul Andronache.