Concurs dedicat lui Dimitrie Cantemir la școala din Vaslui care îi poartă numele
Pe data de 27 octombrie, a avut loc, la Vaslui, concursul interjudețean ,,Descrierea Moldovei”, ce a ajuns la cea de a XI-a ediție. Anul acesta a fost declarat de către UNESCO anul Cantemir, deoarece este un an de comemorare, 300 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir și 350 de ani de la nașterea domnitorului cărturar.
În acest an, concursul a vizat 5 discipline, pornind de la opera lui Dimitrie Cantemir, ,,Descrierea Moldovei”, cu subiecte de concurs pentru literatura română, religie, istorie, geografie și limba franceză.
La școala “Dimitrie Cantemir” au participat 120 de elevi, însă au mai participat și din județele limitrofe. Lista va fi afișatw după 15 noiembrie, așa cum prevede regulamentul concursului.
,,Din acest an școlar, concursul și-a extins numărul de participanți și, de asemenea, și aria de desfășurare, întrucât avem parteneriate din multe județe ale țării. Pentru fiecare disciplină în parte au fost alese anumite capitole din opera lui Cantemir, astfel încât subiectele să fie abordate transdisciplinar și transculicular.” , a declarat Aurelia Curelaru, profesor de limba franceză la Școala Gimnazială “Dimitrie Cantemir”.
Am participat și eu la acest concurs, la secțiunea istorie, fiind coordonată de doamna profesoară de istorie, Gabriela Șoroagă.
Ca participant, recunosc că am fost luată puțin prin surprindere, deoarece subiectele, în special partea de compunere a unui text, m-au luat puțin prin surprindere, din cauză că mă pregătisem mai puțin cu acea parte cerutw din carte. Și colegilor mei li s-a părut puțin greu, dar nu imposibil. Pentru noi a fost o experienta unică și ii mulțumim doamnei profesoare pentru pregătire și pentru experiența de care am avut parte.
,,Anul acesta, am extins secțiunile tocmai pentru că a fost decretat anul UNESCO, anul Dimitrie Cantemir și opera lui a intrat într-o universalitate pentru că este deja o catedră în Statele Unite de studiere a operei lui Cantemir, este cunoscut în spațiul rus, este cunoscut în spațiul occidental pentru toate limbile pe care Cantemir le-a cunoscut și în mod special pentru latinitatea pe care o are în operă și atunci era normal ca noi să continuăm tradiția și să-i dăm amploare.” ne-a mai spus sursa noastră.
Cum a luat naștere acest concurs
Doamna profesoară Curelaru Aurelia ne-a spus că ideea concursului a venit la inițiativa profesorilor de geografie și istorie din Scoala Gimnaziala Dimitrie Cantemir, care, astăzi, nu mai sunt la școală, fie s-au retras din învățământ fiindcă s-au pensionat, fie sunt în alte școli și și-au dorit ca acest concurs să fie un omagiu adus patronului spiritual al școlii. Numele școlii este Dimitrie Cantemir, singura școală gimnazială din Județul Vaslui care ii poartă numele domnitorului cărturar.
An de an, există o tradiție la acestă instituție, ca în fiecare ultimă săptămână din luna octombrie, când s-a născut Dimitrie Cantemir, pe 26 octombrie, să se desfășoare zilele școlii. Acest concurs este cel mai așteptat eveniment din zilele școlii și reprezintă un omagiu frumos pentru acest domnitor al Moldovei universal, erudit și cărturar.