Satul Ruginoasa se află în județul Iași, la aproximativ 75 km de municipiul Botoșani.

Istoria palatului

Palatul a fost construit între anii 1800-1811, de către Săndulache Sturdza. A fost cumpărat de către domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza, în 1862, pentru a-l folosi ca reședință de vacanță.Palatul Alexandru Ioan Cuza Ruginoasa

În acest loc a petrecut foarte mult timp, soția sa, Elena Doamna care s-a ocupat de renovarea integrală, cumpărând piese de mobilier de la Paris. După moarte lui Cuza, palatul a fost administrat de către cei doi fii ai lui, iar după dispariția acestora, a fost deținut de Maria Moruzzi, soția unuia dintre băieți. După moartea Elenei Cuza, moșia a fost donată spitalului „Caritatea” din Iași, care a construit un spital de copii.

În timpul celui de-al doilea război mondial, palatul a fost distrus, iar în anul 1982 a fost refăcut și  a devenit „Muzeul Cuza”.

Interiorul palatului

În interior pot fi explorate camerele de oaspeți, sufrageria, apartamentele domnitorilor, biroul și biblioteca, salonul de recepție, camera copiilor și cea a servitorilor. În baza documentelor originale și a schițelor, au fost reconstituite numeroase obiecte de mobilier: galerii din lemn sculptat, din esețe de nuc sau stejar, biblioteca în stil gotic din lemn sculptat, lambriu și ancadramente din lemn sculptat, mobilier cu oglindă în stil Ludovic, cufăr de călătorie, scaune pentru salonul de recepție.

Exteriorul palatului

La exterior pot fi văzute biserica domnească, primul mormânt al domnitorului, sania și trăsura ce au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza.

Trăsura ce a aparținut lui Alexandru Ioan Cuza
Trăsura ce a aparținut lui Alexandru Ioan Cuza
Sania ce a aparținut lui Alexandru Ioan Cuza
Sania ce a aparținut lui Alexandru Ioan Cuza

În dreapta muzeului se află și un grup statuar cu busturile unor domnitori români, lucrate de studenți de la Universitatea de Artă de la Iași.

Grup statuar cu busturile unor domnitori români
Grupul statuar cu busturile unor domnitori români

Se spune că palatul este blestemat, pentru că noaptea ar fi bântuit de fantoma unui prinț care a locuit aici, a lui Dimitri.