Proiect educativ pentru elevii unui liceu din Vaslui. Află ce au invatat adolescentii din aceasta activitate!
În data de 9 noiembrie 2023, elevii liceului Ștefan Procopiu din Vaslui au participat la proiectul ,,Hai la ceainărie”. Aceștia au fost prezenți la al cincilea atelier de lucru și au explorat capitolele 14 și 18 din romanul ,,Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry.
Acest proiect este finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
De această dată, tinerii au învățat despre diferite aspecte cum ar fi: combinarea teoriei cu practica facilitează învățarea; experiențele directe sunt surse de învățare și de creștere personală; importanța empatiei, compasiunii, a modestiei și a conexiunii autentice cu ceilalți. De asemenea, elevii au mai discutat și despre efemeritatea vieții și căutarea unui sens, dar și despre aparențe și cum pot fi acestea înșelătoare atunci când încercăm să înțelegem alți oameni.
Prin intermediul unor activități precum lectura cu glas tare, comentarea unor citate, „Jurnalul emoțiilor” (prin care elevii au identificat, în fiecare capitol, situații în care personajele au trăit diverse emoții), exercițiu de reîncadrare cognitivă având ca punct de plecare o situație din roman, automonitorizarea emoțiilor, metoda celor șase pălării gânditoare, elevii s-au conectat cu personajele din roman într-un mod profund. Situația pe care elevii au analizat-o din mai multe perspective prin metoda celor șase pălării gânditoare a fost inspirată din capitolele citite: Micul Prinț se întâlnește cu un geograf care pretinde că este un expert în explorarea lumii, dar care nu a călătorit niciodată. Micul Prinț se întreabă dacă experiența directă a călătoriilor este esențială pentru a înțelege și a aprecia lumea înconjurătoare.
Prin participarea la acest atelier, elevii și-au reamintit că literatura nu este doar o modalitate de a evada din realitate, ci și o sursă de învățare și de autocunoaștere.