Carte despre rostul și rânduiala satului românesc, la Bibliotecă
Lansarea cărții “Rost și rânduială în satul românesc” a avut loc, miercuri, 6 decembrie, la sala de lectură a Bibliotecii “Mihai Eminescu”. De colecția textelor de Eugen Neculau s-au ocupat Marcel Lutic, etnograf și Petronela Cotea Mihai – redactor Radio Iași
Cartea este o continuare a unei serii ce aparține autorului, etnograful Marcel Lutic.
La prezentarea cărții au participat profesorul Daniel Botezatu, redactorul Radio Iași, Petronela Cotea Mihai.
Prezent la manifestare a fost și Bogdan Suruciuc, șeful Inspectoratului Școlar Botoșani, făcând apel la prezenta culturii în viața tinerilor pentru a forma generații tinere de calitate, iubitoare de artă și tradiții.
Profesorul Daniel Botezatu a scrisă cuvântul înainte. Iustina Irimia, cea care moderează evenimentul, alături de directorul Bibliotecii, Ersilia Iacob- a atras atenția, referitor la titlul cărții, asupra situației, deloc pozitive, în care se află satul românesc.
Ersilia Iacob, directorul Bibliotecii “Mihai Eminescu” a salutat audiența numeroasă dând cuvântul profesorului Daniel Botezatu.
“Cartea pe care am citit o in format pdf este impresionantă. Titlurile și subtitlurile aparțin editorilor, dar au fost alese sugestiv. Primele două capitole se referă la spiritualitate, la prezența Bisericii în viața țăranului român. Cartea este rotundă, pentru că ultimele două capitole se referă din nou la Dumnezeu și sacru. (…) Captiolele 3, 4, 5 constituie osatura cărții pentru ca prezintă familia, copiii, munca și animalele și nevoile ancestrale”, spune Daniel Botezatu.
Tot profesorul de istorie, Daniel Botezatu a mărturisit: “Sper să trăiți și dvs bucuria de a fi citit această carte, dar și tristețea că am terminat-o.”
Profesorul Botezatu a subliniat asupra abundenței de regionalisme și arhaisme prezente în capitolele cărții, dar și față de băiatul editorului care s-a ocupat de imaginile, ce înfățișează momente din viața satului, care nu au putut fi cuprinse în fotografii.
Redactorul Petronela Cotea Mihai care realizează la Radio Iași emisiuni pentru sate a povestit cum s-a născut cartea. “În urmă cu cinci ani căutăm altceva, l-am invitat la un dialog pe Marcel Lutic și l-am întrebat ce putem facem mai mult pentru emisiunea duminicală dedicată satelor.”
Petronela Cotea Mihai și Marcel Lutic realizează pentru Radio Iași rubrica “Rost și rânduiala” ce conține texte ce aparțin sociologului și pedagogului Eugen Neculau din comuna Ungureni.
“Așa s-a construit această carte, așa am devenit amândoi editori, așa am lucrat amândoi. După ce i-am propus această rubrica i-am spus la începutul anului că trebuie să realizăm și o carte.”
Eugen Neculau, omagiat la lansare
“A fost un om care când a finalizat studiile la Iași, nu a ales să rămână asistent universitar, ci s-a întors în satul natal, să-i învețe pe copiii de acolo meșteșugul popular.”, a spus Petronela Cotea Mihai.
Eugen Neculau a fost sociolog și pedagog român, întemeietorul și animatorul Căminului Cultural și al Universității Populare de la Ungureni, unul dintre puținele experimente românești reușite în domeniul educației adultului.
“Mă bucur că am rămas în această veac 21 încă taran…”
Marcel Lutic a continuat omagiul adus lui Eugen Neculau. “Personajele principale ale întâlnirii de azi sunt două. În primul rând, este Eugen Neculau pe care l-aș adăuga cu timpul alături de cei patru mari corifei, rămâne olimpul spiritualității românești. El, în epocă s-a contrazis cu mari nume: Blaga, Sadoveanu. Le spunea: eu rămân cu țăranii mei de la Ungureni, îi slujesc pe ei. (…) El știa că politicianul nu se ține cuvânt și a ales slujirea țăranului român, el fiind plecat dintre ei… Zice chiar la un moment dat că este sătul de politicianism. Al doilea personaj principal este neamul nostru. Mă bucur că am rămas în această veac 21 încă țăran. Personajele secundare de astăzi suntem noi fiindcă noi punem în practică în opera ceea ce aceasta personaje principale ne-au lăsat peste timp.”
Marcel Lutic a mai completat: “Cea mai mare bucurie a mea este când ajung in sate și oamenii îmi spun că mai întârzie la slujba pentru că stau și mă ascultă. Asta e bucuria, să ajung la sufletul oamenilor. “
Crâmpeie de șezătoare cu Clubul Feminina
Finalul evenimentului a fost susținut de un grup de femei îmbrăcate în straie populare din satul Mihai Viteazul din comuna Ungureni. Ansamblul face parte din clubul Femina unde “se toarce, se țese, se fac modele, se schimba păreri, se cântă și se povestesc întâmplări rurale.”
Momentul artistic a creat multa bucurie în rândul oamenilor prezenți.