Am fost cu toții fermecați de spectacolul de culori pe care ni-l oferă cerul în aceste zile. Când roșu, când portocaliu, când roz, când combinate aceste culori, cert e că am fost surprinși de superbul tablou oferit de mama Natură.

Cu ajutorul site-ului geogra.ro, am aflat câteva din sectele acestui inedit spectru de culori. Întâi de toate, să înțelegem de ce cerul este albastru.

De ce este cerul albastru?

O dată cu  trecerea prin atmosfera Pământului, lumina interferează cu gazele componente (în special azotul și oxigenul, care împreună compun 99% din gazele atmosferice) și intervine astfel fenomenul de difuzie a luminii.

Siteul amintit ne mai arată că interacțiunea cea mai pronunțată se constată în cazul luminii  cu lungimea de undă cea mai mică (violet, indigo și albastru), deoarece lungimea de undă se apropie ca dimensiune de cea a moleculelor gazelor respective.

În acest fel, lumina violetă și albastră este reflectată de la o moleculă la alta,  astfel încât pare că vine de peste tot (lumină difuză), motiv pentru care cerul are culoare albastră.

De ce oare, in aceste condiții, nu avem un cer violet? Ei bine, Soarele emite culoarea albastră cu o intensitate mai mare și pentru că ochii noștri captează mai eficient această culoare.

Lumină roșie la apus și la răsărit

Lumina cu lungime de undă mai mare, galbenă, portocalie și roșie, interferează mai puțin cu moleculele gazelor atmosferice și trece mai ușor prin atmosferă.

La apus și la răsărit calea parcursă de razele solare prin atmosferă este cea mai lungă și prin urmare, culorile care reușesc să ajungă mai ușor la noi sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei.

Poluarea intensifică aceste culori

Fenomenul poate fi accentuat și de prezența moleculelor de apă, a norilor, a prafului sau a unor substanțe poluante. În timpul unor erupții vulcanice, cum ar fi mari cantități de cenușă și gaze emanate în atmosferă, cerul  devine de un roșu aprins. Este și motivul pentru care în înțelepciunea populară se spune că un cer de un roșu ieșit din comun, prevestește un eveniment negativ.

Când este soarele alb?

La miezul zilei când Soarele se află la înălțimea maximă pe bolta cerească (la zenit), razele solare parcurg cea mai mică distanță prin atmosferă, astfel că reușesc să ajungă la noi în mod direct toate razele luminoase, de la albastru la roșu.

Prin amestecul culorilor, Soarele se apropie din ce în ce mai mult de culoarea albă, iar cu cât atmosfera este mai curată  cu atât amestecul este mai complet și galbenul începe să dispară în detrimentul albului. În afara atmosferei terestre Soarele are culoare de un alb strălucitor.