Începând cu această ediție Buzz, ne-am propus să scriem, din când în când, pentru mari și mici, pasionați sau cunoscători de circumstanță, câte ceva despre „cele șapte minuni ale lumii antice”. De ce șapte dacă pentru omenire a rămas celebra, universala și chiar inexplicabila expresie „a opta minute”? În-cercăm să lămurim în paginile acestei publicații, tot mai cunoscute în întreaga Românie. Bineînțeles, dacă ne permite spațiul rezervat rubricii „Capre diem”.

Maxima enciclopedică „cele șapte minuni ale lumii” înglo-bează cele șapte monumente unice ale antichității, culme la care ajunseseră știința, tehnica și mai ales arhitectura orientală și greco-romană. Atenție, e vorba chiar de câteva milenii î.e.n. „Cele șapte minuni” au fost denumite astfel, nu ca miracole sau fenomene supranaturale, ci ca realizări – minuni, excepționale, care depășeau tot ce se construise până atunci. Astfel, orice înfăptuire grandioasă sau invenție unică a geniului omenesc, primea, prin analogie, denumirea a opta minune.

N-au fost continuate nici enumerarea, nici exemplificările (a opta, a noua, a zecea, a unsprezecea minune etc.), așa încât au rămas cele șapte minuni, iar fiecare nouă realizare a antichi- tății, în vremurile ce au urmat, a fost și este socotită a opta minune. S-ar fi continuat astfel: octavum miraculum mundi, nonum miraculum mundi, decimo miraculum mundi ș.a.m.d. Și cine știe unde s-ar fi ajuns! Vă rugăm să rețineți cele șapte minuni ale antichității, în ordinea lor cronologică:

👉 Marea piramidă din Gizeh (piramida lui Keops – în greacă)
👉 Grădinile suspendate din Babilon (Grădinile suspendate ale Semiramidei)
👉 Templul Artemisei din Efes
👉 Mausoleum din Halicarnas
👉 Statuia lui Zeus din Olimp
👉 Farul din Alexandria
👉 Colosul din Rodos

Toate aceste minuni sunt construcții antropice (datorate acțiunii omului). Marea Piramidă din Gizeh este cea mai veche și singura care a supraviețuit mileniilor. (continuarea în ziarul Buzz din luna august. Nu ratați!) –

Autor: Titus Andrei, redactor: Mădălina Mihai