OMNIA VINCIT AMOR – XV (Iubirea învinge toate)
Expresia ne întoarce la Vergiliu (numele în lat. Publius Ver- gilius Maro), cel mai cunoscut poet roman, care a scris, fără a termina, poemul epic „Eneida”, capodoperă a literaturii universale, considerată sacră în Imperiul Roman. Însuși Dante Ali- ghieri, care peste o mie și ceva de ani lăsa culturii monumentala „Divina comedie”, l-a transformat pe Vergiliu în ghidul său în infern și în purgatoriu.
Cântând dragostea poetului Cornelius Gallus, Vergiliu descria starea jalnică a acestuia care, trădat de marea sa iubire Lycoris, se retrage în pădure pentru a duce o viață singuratică; se retrage în Arcadia, o regiune izolată, cu aspect pastoral din Grecia, prezentată ca un paradis în poezia bucolică romană și greacă. Numai că, nimic nu poate vindeca gândurile și inima lui Gallus, iar Vergiliu încheie astfel: „Omnia vincit amor et nos cedamus amori” (Iubirea învinge toate și noi cedăm în fața dragostei). Cuvinte simple, comune – citat rămas celebru.
Voltaire, unul dintre cei mai mari scriitori francezi, despre care am mai amintit la această rubrică, scriitor ale cărui povestiri sunt în continuare republicate, iar scrisorile îi sunt considerate monumente ale literaturii franceze, recunoaște forța iubirii în cele două versuri gravate pe soclul unei statui a lui Cupidon:
,,Oricine-ai fi, iată-ți stăpânul
Este, a fost, sau va fi”.
De ce l-a ales pe Cupidon cu cele două versuri?
Pentru că în mitologia romană Cupidon era zeul dragostei, reprezentat caun copil înaripat, ce purta un arc și o tolbă de săgeți, pe care le trăgea în oameni, făcându-i să se îndrăgostească. Și poetul George Coșbuc al nostru, reprezentant de frunte al realismului popular în literatura română, face aluzie la iubirea nefericită a lui Gallus în poemul satiric „Dr. Juris”. Și cum să nu semnalăm tocmai marile merite ale cunoscătorului limbii latine, Coșbuc, el care a tradus mari poeme ale literaturii universale: „Odiseea” lui Homer, „Eneida” lui Vergiliu și „Divina comedie” a lui Dante, despre care aminteam la început.
Și uite-așa, micuțule jurnalist în continuă ascensiune, acordând prioritate documentării, expunerii limpide și, poate,
puțin sobră, am încercat pentru tine o prezentare atractivă, simplă, dar nu simplistă.
(Redactor: Ioana Ivaș; autor: Titus Andrei – Radio România)