Comunitatea rușilor-lipoveni organizează, pe data de 13 ianuarie, începând cu ora 12:00, la sediul comunității rușilor lipoveni din Botoșani, care se află pe strada Popa Șapcă nr. 37, spectacolul de Crăciun „În așteptarea lui Ded Moroz”.

Cine este Ded Moroz?

Ded Moroz este o figură legendară asemănătoare cu Sfântul Nicolae și cu Moș Crăciun, și își are rădăcinile în mitologia slavă. Tradiția acestui personaj mitologic este răspândită mai ales în țările slave de est și reprezintă o parte semnificativă a culturii ruse. Din secolul al XIX-lea, legenda lui Ded Moroz a fost creată din influențele și tradițiile occidentale ale lui Moș Crăciun.

Ded Moroz poartă o haină de blană lungă până la călcâie, de culoare roșie sau albastră, o pălărie de blană semirotundă și valenki în picioare. Are o barbă lungă și albă, și merge cu un baston magic lung și adesea călărește o troică. Această figură din mitologia slavă mai este știută pentru faptul că aduce cadouri copiilor bine crescuți, adesea livrându-le personal în zilele de decembrie și în secret sub brad în noaptea anului nou. Reședința lui Ded Moroz este în Rusia, în orașul Veliky Ustyug.

Cine sunt rușii-lipoveni?

Rușii-lipoveni reprezintă o minoritate etnică prezentă, atât pe plan național, cât și pe plan județean. Venirea lor în România a fost ca urmare a unui eveniment ce a izbucnit în Rusia la sfârșitul secolului al XVII-lea. Este vorba despre reformele bisericilor ortodoxe din Rusia care au fost inițiate de Patriarhul Nikon.

„Comunitatea noastră a ajuns în orașul Botoșani în jurul anului 1780, așa cum atestă documentele. Primii ruși-lipoveni s-au așezat în această parte de oraș, în cartierul Tudor Vladimirescu , fiind pe atunci o zonă mărginașă a Botoșaniului. Ei au transformat zona deoarece erau foarte multe terenuri care erau necesare îndeletnicirii lor de bază, grădinăritul, iar mai apoi au construit case”, a declarat Ovidiu Ivanov, președintele comunității lipovenești din Botoșani.

Reprezentantul minorității a mai spus că rușii-lipoveni s-au integrat foarte bine în peisajul orașului, iar toate sacrificiile și eforturile făcute în urmă cu 250 de ani de strămoșii lor rămân drept un model pentru ei.