Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” vor găzdui, pe data de 6 ianuarie, de la ora 12.00, vernisajul expoziției personale aparținând artistei Nora Dorian, fiica scriitorului botoșănean, Gellu Dorian. Mai multe detalii despre artista din Botoșani aici 

Sursă foto: Facebook: Liviu Ioan Stoiciu - redactor la revista „Vatra românească”
Sursă foto: Facebook: Liviu Ioan Stoiciu – redactor la revista „Vatra românească”

„Artista și-a început studiile liceale la Liceul „Ștefan Luchian” din Botoșani și le-a finalizat la Liceul ,,Nicolae Tonitza” din București, secția sculptură, în 2001. Ulterior, a urmat cursurile Universității Naționale de Arte din București, terminând la secția de sculptură. Plecată în străinătate, și-a aprofundat studiile în domeniul artei cu un an de fotografie și doi ani de audiovizuale. Pentru o perioadă, a lucrat în diverse echipe și departamente din cinema și publicitate. A avut, de asemenea, proiecte personale în domeniul audiovizualului.”, se arată într-un comunicat de presă trimis redacției.

Conform acasa.ro, Nora Dorian a fost premiată la „Cannes Short Film Festival” pentru realizarea documentarului „Beyond Limits”. Aceasta a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar, în anul 2015. Documentarul  urmareste povestea a doi alpiniști cu dizabilități fizice care au escaladat Muntii Atlas. Filmul îi are ca protagoniști pe alpinstul Claudiu Miu si pe avocatul indian Hargurvarinder Singh Jaggi, doi temerari care au escaladat nu numai limitările fizice, dar și un perete de 700 de metri în Munții Atlas.

Scopul expediției a fost acela de a aduce escalada mai aproape de persoanele cu nevoi speciale și de a milita pentru îmbunătățirea calității vieții și creșterea independenței acestora. Întreaga aventură a fost fotografiată și filmată de Nora Dorian, cățărătoare și cineastă reputată în comunitatea alpiniștilor. Documentarul “Beyond Limits” are 24 de minute, este realizat în limbile română și engleză și a fost filmat cu DSLR Canon Mark III.

Intitulată  ,,Retrospectivă”,  expoziția va cuprinde  lucrări de pictură și grafică de carte, realizate în diverse stiluri și cu tehnici diferite de lucru.

Nora Dorian a participat de-a lungul timpului la expoziții de grup și personale, cu lucrări de sculptură și pictură, în Spania și Italia.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 6 ianuarie 2024, ora 12.00. Intrarea este liberă. Vă așteptăm!