De Ziua Culturii Naționale,  la Școala Gimnazială „Gheorghe Cioată” din comuna Todirești a avut loc o activitate  ce a constat în organizarea unui concurs cu întrebări din biografia lui Mihai Eminescu. 

La competiție au participat elevi din clasele a V-a, a VI-a și a VIII-a. Participanții din clasele a VI-a au fost împărțiți pe două echipe a câte trei elevi și au primit câte 5 întrebări despre Mihai Eminescu.

Cei mai talentați la desen din cele trei clase mentionate au avut ocazia să-și exprime talentul realizând portretul lui Eminescu, iar două eleve din clasele a VIII-a și o fetiță din învățământul primar au recitat câte o poezie din opera poetului.

Concursul a avut și un juriu alcătuit din Denisa Bărbuță și subsemnata, ambele fiind din clasa a VIII-a.

Participanții au fost recompensați cu premii pe măsură, de care s-au bucurat foarte mult.

,,Consider că marele nostru poet trebuie să fie un model de urmat pentru elevi, pentru tineri, care a demonstrat că limba română este un tezaur care merită valorificat în orice moment istoric” a declarat Angela Lazăr, profesoară de limba și literatura română la școala din Todirești.

Despre Mihai Eminescu

Ca model ideal, în cultura mondială este prezent Mihai Eminescupoet, prozator, scriitor, filolog, jurnalist, politician, personalitate distinsă a neamului românesc și identitate literară universal.

Poezia sa originală a îmbogăţit cultura română şi universală la cele mai înalte merite. Este considerat „geniu al literaturii române”.

Poezia eminesciană a fost motivată de folclorul popular, obiceiurile, tradițiile și istoria neamului.

Creațiile lui Eminescu au fost traduse în 85 de limbi, iar poemul „Luceafărul” a fost recunoscut în anul 2009 de The World Records Academy, ca cel mai lung poem de dragoste scris vreodată.

Angelo Mitchievici, profesor universitar de literatură română și literatură comparată la Universitatea „Ovidius” din Constanța consideră că: „Eminescu prezintă un spectacol fără precedent în limba română. Supunând româna la cea mai grea încercare a narațiunii poetice, arată tuturor că limba română a epocii ar putea întâlni unele abstracțiuni și cele mai înalte forme de exprimare, că are capacitatea de a reproduce gândirea filosofică și că poate exprima, de asemenea, cele mai fine emoții…˝

Mihai Eminescu a fost și va rămâne peste vremuri o personalitate distinsă, un scriitor de mare valoare intelectuală care a influențat, motivat și dezvoltat pozitiv spațiul literar mondial.